View Single Post
Staro 29.09.2008., 22:26   #41
pingmachine
machine that goes ping!
Moj komp

Datum registracije: Jul 2007
ne gledaj aparate nego gledaj staklo. jedan objektiv ti neće biti dovoljan, kad-tad ćeš u kupovinu novog, i to nekog telephoto. nakon toga ćeš u kupovinu brzih primeica, pa ćeš početni objektiv poželjeti zamijeniti boljim, pa tako pomalo... pusti "ne treba mi" - treba ti

canon ima jako jeftinih objektiva, a ima i jeftinih sigmi koje pašu na sve (za to uglavnom vrijedi koliko para, toliko muzike). nakon toga slijede malo kvalitetnija stakla koja su uglavnom tu negdje po cijeni; čitaj: premašuju tvoju početnu investiciju tu onda uglavnom postaje svejedno što si izabrao jer za sve aparate postoje kvalitetna rješenja.

dakle, uzmi ove stvari u obzir:

* kupit ćeš telephoto objektiv (to ti garantiram)
* treba ti stabilizacija slike, ili u objektivu (skuplje), ili u tijelu aparata (veći početni trošak, ali kasnije postane jeftinije)
* vezano uz obje točke gore, IS je pogotovo bitan za telephoto ako nemaš stativ
* stakla koja se isplati kupovati nakon telephoto objektiva koštaju 3000+ kn, ali će zato "preživjeti" i upgrade tijela za par godina
* kupuješ čitav sustav, a ne samo aparat i staklo

ja imam olympusa E510, zbog nekoliko stvari: prvo, dobio sam u kitu dva vrlo pristojna objektiva, bolja nego što konkurencija nudi, što jako puno znači. drugo, zuiko ima odlična stakla (mislim prije svega na 12-60 i 50-icu), koje kad kupim mogu dočekati i buduća tijela bez ikakvog problema. treće, 510 ima in-body IS, što kasnije znači jeftinije objektive. četvrto, olympus ima daleko najkvalitetnije čišćenje senzora, a i malkice je kvalitetnije izrađen od konkurencije.

naravno, nije sve idealno - problem s olympusom je što ne postoji baš neki odabir low-grade objektiva, imaš sigmu i to je to, dok ih canon ima mali milijun. daljnja investicija u olympusa košta više nego sam aparat, tako da je to opcija za one koji će fakat ostati na početnim objektivima, ili one koji su itekako zagrizli za fotografiju. postoji još i problem s 4/3 standardom, koji može propasti, i koji ima malo drugačiji format od ostalih, što je nekima problem (u svakom slučaju treba biti kreativniji s kompozicijom).

e sad, moraš sam sebi reći što ti je bitno. kada ćeš npr. imati 2000 kn za canonov entry 55-250 IS telephoto objektiv? možda da platiš malo više, pa da imaš stabilizaciju u tijelu i 75-300 za 1500 kn? hoćeš li imati 4000 kn za zuiko 50mm macro F/2, ili će ti biti dovoljan canon 50mm F/1.8 za samo 650 kn (iako ne uz bajnu kvalitetu slike)? ili 1600 kn za sigmin 50mm F/2.8 za nikona?

što ćeš fotografirati? pejzaže? kako se kreću cijene širokokutnih objektiva? ljude? vidi 50mm primeice gore. ptice na drveću? telephoto, IS.

sretno s odlukom, pomogao ti nisam
pingmachine je offline   Reply With Quote