View Single Post
Staro 28.09.2008., 13:43   #1
Fault
Premium

Fault's Avatar

Datum registracije: May 2006
Kupnja laptopa: tuzna istina hrvatske realnosti

Lijep pozdrav.
Uz sate provedene razmisljajuci sto trebam uciniti, odlucio sam se da ipak stavim svoju pricu na vidjelo, cisto da vidim sto drugi misle, i skrenem pozornost na to kako treba pomno birati firmu u kojoj kupujete nesto vrijedno 10 000 kuna. Radi se o Dell XPS M1530 notebooku (http://www.notebookcheck.net/Review-...ok.7295.0.html)

Prica pocinje ovako:
U 5. mjesecu mi je ukraden HP6710b. 3 mjeseca kasnije, nakon sto sam nasao lopova koji mi je isplatio odstetu od 10k kuna, doslo je vrijeme da pronadjem novi laptop buduci mi je neophodan za posao.
Na pcexpertu sam otprilike 6 7 godina, i znam da je ovo mjesto na kojem mozete dobiti najbolje savjete sto se hardware-a tice. I tako mi starija ekipa s foruma kaze da se javim tipu s nickom Vranoga1, jer uvijek moze nabaviti dobar laptop uz povoljnu cijenu. U medjuvremenu sam saznao da je otvorio firmu i promjenio ime na forumu u Callidus. Uglavnom, dogovorili smo se da cu uzeti Dell XPS M1530 (s kojeg i pisem ovo).
27.8. uplatio sam 2k kuna predujma i istog tog dana narudzba je otisla. Laptop je narucio preko svoje firme direktno iz Dell-ove tvornice buduci sam trazio custom konfiguraciju. Rekao je kako ce biti potrebno oko 3 tjedna za dostavu buduci mora biti kod njih na testiranju 2 tjedna+shipping. Ok, to je razumno vrijeme, buduci da se do ovakve konfe dolazi manje vise samo narudzbom.
I tako je dosao 18.9. (malo vise od 3 tjedna),i ja sam, ocekujuci da je laptop vec stigao, nazvao gdina shefa. I tu su nevolje pocele.
1. rekao je da ce taj tjedan laptop doci sigurno, nije dosao. Iduci tjedan je zapoceo, i mislio sam, ok, doci ce sigurno taj tjedan. Ali dosao je tek ovaj tjedan, znaci nakon skoro mjesec dana. I sve bih ja to oprostio jer, ipak, dolazi iz amerike, moguce je da mu toliko treba. I dosao je dan kada mi je javljeno da mogu doci u Zg po njega.
2.cim sam otvorio kutiju, prvo sto mi je zapalo u oci bilo je da su neke stvari izvadjene iz bundle-a. Creative-ove bubice, i pernica za slusalice i cd-e. Odgovor na to je bio da su te 2 stvari bile samo u promo razdoblju (sto apsolutno nije istina-provjereno direktno u dellu).
3.odmah mi se cinila cudna cak i tipkovnica, koja nije ni engleska, nego njemacka. Nije mi to neka prepreka jer koristim britanski layout, ali su na mjestima gdje su čćžšđ zaljepljena ta slova sa naljepnicom!!! Prejadno za ovako skup komad opreme. Ostali znakovi na tipkovnici takodjer su izmjesani i nemaju veze s onim sto se pojavljuje na ekranu pritiskom na iste. Ali kako sam vec dao predujam, i ocajnicki trebao laptop, presao sam preko toga i uzeo ga.

PRVO PALJENJE:
4. Upalio sam laptop i odmah me pitao da instaliram Vistu, no jedna stvar je bila cudna: sve sto me pitao bilo je na austrijskom. Cak sam mu naredio da mi instalira Grossbritanien tipkovnicu i sam OS, ali i dalje je nakon instalacije sve bilo na austrijskom. I mislim si ja, ma jesu li ameri tako glupi da su lokalizaciju postavili na austriju iako je narudzba stigla iz hrvatske. hm, tko zna.
Nista, morao sam ponovno staviti Vistu da se instalira sa cd-a koji sam dobio s laptopom. I tek sada je sve na engleskom i moze se raditi.
Ali ne sve!ne sve: na xps-u postoji nesta sto se zove MediaDirect sto omogucava gledanje videa i slusanje glazbe bez podizanja OS-a...On je takodjer bio na njemackom, cak i nakon reinstalacije. Tu jos uvijek nisam nasao rjesenje...
5. Isto tako i Ms Works 9 (takodjer iz bundle-a) su na njemackom, i to SAMO na njemackom,kao i sva uputstva Znaci ne sluze mi nicemu...
6. i za kraj nesta najtuznije. Laptop je naoruzan intel penryn-om, 4gb rama i nvidia 8600GT karticom, i htio sam vidjeti koliko zapravo te performance jesu mocne, i instalirao sam Crysis. Nakon nekih pola sata igranja lijeva CTRL tipka na tipkovnici ispala je sa iste!! NEVJEROJATNO! I to, pukao je jedan zub na koji je pricvrscena i nema joj spasa. Jedino sto znam je da je pukla pri normalnom stiskanju a ne nekom divljanju ili ne znam sto. Evo, ujedno pozivam nekoga ako ima rjesenje za to, da mi se javi.

Evo, meni je jako zao sto moram ovakve kritike dati, na racun nekoga ciji je glas na ovom forumu cijenjen, ali nemam izbora.

Najvise od svega me ljuti cinjenica da, barem koliko ja iz ovih cinjenica mogu vidjeti, notebook nije uopce narucen iz Dell-a, nego pitaj boga odakle.vjerojatno mediamarkt austrija ili slicno. procijenite sami.

Evo, nadam se da mozete izvuci neke zakljucke u ovoj mojoj tuznoj prici, i da cete jako pripaziti od koga kupujete notebook, pogotovo ako je to oruđe koje vam kruh nosi, kao sto je meni!
gigabyte x700 256MB GDDR3,
MS Industrial 450W(toliko pise ),
Samsung 957p 19", Sony DW-G120A
Fault je offline   Reply With Quote