View Single Post
Staro 24.09.2008., 10:40   #18
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Hmh...problem korisnika i računala je ajmo reć...zamršen...user friendly je pojam vrlo nezahvalan i 100% sam siguran (imam živi primjer) da bi ljudi MORALI polagat neku vrstu vozačke dozvole ili tečaja za PC da bi ga uopće imali...zvuči grubo,znam,ali...eto na čemu baziram to mišljenje:automobil je puuuuuno jednostavniji stroj za upravljanje i opsluživanje nego PC-a ipak za to trebaš imat dozvolu za upravljanje njime (naravno-zbog sigurnosti na cestama)...a znamo dobro kakvi su i neki pojedinci sa dozvolama.Određena razina informatiziranosti i neka baza znanja o računalnom sustavu mora postojati (tu mislim naravno na softwer ne hardwer).Primjer:tip ima 7 godina komp a još nezna kako kopirat išta na usb stick a nit razliku između lijevog i desnog klika miša (vjerovali ili ne-nije jedini).Njegova jedina svrha računala je bela na t-portalu i dosađivanje svima ostalima u 22 navečer da mu to ne očitava bodove pa da mu se dođe to složit (da nebi...) .Takvima je sve to prekomplicirano i uvijek će biti...a zašto-jer nisu sposobni shvatiti ili jednostavno ne žele shvatiti niti se informirati o tome što je (barem tako oni misle) teško i komplicirano.Ali ako bi se user friendly odnosilo na korisnike koji imaju osnovno znanje te im treba računalo da brzo obave nešto što trebaju sama računala ih ne zanimaju previše - tada njih treba saslušati jer to je 99% korisnika (desktop) računala.Prilagođavanje OS-a onim nezainteresiranima jest...pa-suludo.Što se Windows OS-eva tiče,po meni je MS sa Vistom imao dobru ideju sa podverzijama ali totalno promašio poantu...trebale bi biti 2 verzije - ona "user friendly" i ona ...ajmo reći "geek edition" (smišljeno na brzaka )...user frinedly verzija bi kod instalacije trebala ponuditi recimo formatiranje diska te odabir grupa softwera (Ured/Igre/Multimedija...) za instalaciju jer ako je korisnik iz klase UF (user friendly;da zna osnove rada i osnovne pojmove) to ga neće zbunit a opet će mu dati slobodu da instalira samo ono što će koristiti i u tom slučaju osobno ne vidim zašto se po defaultu nebi MS-ov softwer za tu namjenu tada instalirao jer je većini korisnika uvr glave...najbolje mi je kad mi tip dođe i kaže da treba komp za photoshop a ono -to isto je izvedivo u paintu (ima ih podosta).Nebi bilo loše ni instaliranje 3rd party softwera preko centralne aplikacije...puno sigurniji i jednostavniji pristup nego traženje po netu.Druga verzija bi trebala biti nešto kao W2K8...svi servisi pogašeni po defaultu,mnoštvo naprednih opcija u sučelju uključeno po defaultu,mogućnost detaljnog odabira softwera ako to korisnik želi već prilikom instalacije OS-a ili instaliranje samo baze OS-a te naglasak na detaljnosti logova (windows error reporting?).Naravno bilo bi jako dobro i da taj OS konačno ukine stare navike i počne ispočetka sa kompletno novim kodom (sjeća li se netko prelaska sa Ma OS 9 na OS X)...bit će bolno na početku ali na kraju će se isplatiti...dakle novi ispolirani kernel,optimizacije u samom kernelu za low i mid-end strojeve,modularni kernel (bubba ispravi me ako griješim,tu mislim na loadanje drivera prema potrebi te mogućnost neloadanja istih u slučaju problema)...Jer na kraju-računalo je samo alat a o kvaliteti alata ovisi kako će netko kvalitetno i brzo obaviti posao koji treba.

P.S.-eto kad me uhvati inspiracija kaj se dogodi

@greg-kaj se win vs. linux tiče razlika je u softweru koji dolazi i na kraju se može uninstalirat...primjer:Gimp vs. Paint
tomek@vz je offline   Reply With Quote