Windowsi XP i zašto sam ponovno instalirao svoje dobre stare Windowse ME
( Zbog dužine teksta preporučam copy – paste u neki text procesor ili off-line čitanje )
Dio drugi
16. Nije zanemarivo ni mišljenje BUG-ovih testera XP-a u broju 108 na stranici 83. Na pitanje « Trebamo li prijeći na nove Windowse XP » odgovor je više nego jasan: … « Ako želite vrlo skraćen odgovor, sa svim rizicima koje donosi XP dat ćemo vam savjet da nipošto ne prelazite na Windowse XP, ako imate makar i malo neobičan hardver (nije iz BUG-a: po mojem mišljenju,a sa čitanja raznih foruma to je svaki hardver stariji od 3mjeseca), te dok se ne osvjedočite ( nije iz BUG-a: svjedočenje košta vremena, živaca, ipmulsa itd..) da su načinjeni novi driveri koji rade posve pouzdano. Usto na XP nemojte prelaziti ako jednostavno za time ne vidite potrebe. Također ZAKLJUČNE OPASKE tiskane u crveno-crnoj kombinaciji (moja UT kombinacija boja) iz istog BUG-a na strani 97 govore dovoljno same za sebe – obavezno ih pročitajte i razmislite o svemu. Napomena moja: u BUG-u nisu spomenuli da će nam za skidanje patcheva za stare igre (starije od 3 mjeseca) kojih svatko od nas kod kuće ima bar 30 ili više biti potrebno 50 sati Interneta, a i onda nećemo biti sigurni dali će sve raditi uredno u igrama što nam u kombinaciji sa hardverom koji posjedujemo garantira sate i sate zajebancije dok sve ne uštimamo.
17. Slična testiranja izvršio je moj frend na Duronu 1000 sa SB live karticom …..imao je slična iskustva malo manje problema sa instalacijom hardvera i podešavanjem drivera, ali i njemu sve radi puno sporije nego prije, a čovjek ima 256 MB RAM-a PC133, igre 3D testovi, multimedia, sve je sporije za 25-30 %. Ljudi koji imaju nabrijane mašine (Athloni 1.4 ili Pentiumi 2 na 2 GHz) pričaju po njuzima o sličnim stvarima, ali kod njih su usporenja manja cca 5-10%, ali ipak usporenja.
18. Cjelokupan Internet sa Forumima ( madonion, TomsHardware, PC Expert), njuzi bilo koji, sve živo smrdi i zaudara po problemima na XP-u i oko XP-a. Čak se i neki tip javio koji tvrdi da je Microsoft zabranio upgrade XP-a na njegovom notebook-u te ga upućuju na dobavljača itd.. i čovjek priča o nekim meni nerazumljivim problemima – ali sve mi to smrdi.
Zaključak:
Dakle sve se svodi na jedno, mora se otići u dućan i puknut novu lovu da bi XP radili gore ili barem isto kao ME. I dalje ćemo koristiti programe trećih tvrtki za: utility (Norton i slično), multimediju (WinAmp, BS Player i slično), video capture (Ulead Video Studio i slično), Audio grabere razne ali nikako Media Player, ACDSee i slično za gledanje slika, SiSoft Sandru i slično za dijagnostiku, ručno ubacivati DivX i štotijaznamkoje codece, za prženje koristiti Nero ili slično. Zašto??? Pa zato jer su oni bolji, brži, potpuniji, efikasniji, lakši za upotrebu, konfigurabilniji, imaju brdo opcija koje Microsoft nema, a što je najvažnije rade besprjekorno i sigurno. Znam, znam svi će te reći pa Microsoft je mlada tvrtka ( cca 15 - 20 godina stara) još nemaju dovoljno iskustva, dajmo im šansu, za 50 godina stasat će u tvrtku da ti pamet stane-nemreš belivit. Dok se oni trude da Windowsi izgledaju kao bojanka od moje male, ja to plaćam u ramu i procesorskoj snazi. A Windowsi XP definitivno za sada ne dobivaju prolaznu ocijenu ( dosta je narode testiranja vraćamo se na stare Windowse ME). Jedina njihova prednost – ušminkanost (mojoj kćerki se više sviđaju XP nego ME – ko u njezinoj bojanki) koštala me u startu 50 MB RAMA više nego prije, dakle oni se trude to sve lijepo pobojati, a ja to plaćam u RAMU i novoj procesorskoj snazi, e pa i ako je od Billa previše je. Uvjeren sam da ću za godinu dana kad prodam svoju sadašnju kantu preći na nove Windowse XP Second Edition. Oni će tada biti sređeni, driveri uz hardver će biti idealno naštimani, a i moj Novi Athlon 8600 XPSE raditi će glatko u to sam uvjeren - ali sada definitivno ne bih prešao na XP, zaista tata (Bill) stvarno radije ne bih, stvarno mi je žao ali ako ne moram ja ne bih……
Ljudi cijenio bih vaše mišljenje na ovaj moj osvrt, pa dajte to pročitajte i napišite što vi mislite o svemu tome
Win XP ili Win ME.