Citiraj:
Autor Valg
Ah kod microsofta ti je priča zamršena (bar po meni).
Ti kao prvo ne znaš razliku između 32 bit i 64 bit aplikacije, odnosno 32 i 64 bit riječi.
|
Ocito nije jedini...
Citiraj:
________
| 32 | 32 | -> 64
-----------
Zamisli ova 2 pravokutnika kao jednu cjelinu, tj jednu riječ.
Eh sad, nisu bitni sami windowsi, nego procesor, tj. 64 bitni procesor će 64bitnu riječ izvršiti u jednom strojnom ciklusu, dok će 32 bitni procesor biti onemogućen, i neće moći UOPĆE izvršavati 64 bine riječi.
|

O Boze; ti si prvi koji mi je nakon sto sam zaradio teski potres mozga i jebacke ozljede u prosli petak priskrbio osmjeh na licu. No dobro...
Googlaj za domacu zadacu vise o ovoj tematici (a stotinama puta se vec provlacila i ovdje), ovako ti bas i ne ide, ali samo FYI, vec je i Pentium tamo negdje '97 godine mogao "izvrsavati 64 bitne rjeci", a primjer je 32 bitnog procesora. Ne bi vjerovato kako svi danasnji x86 procesori jako lijepo barataju sa 128 bitnim podatcima, pa su, gle cuda, "samo" 64 bitni.
/rec rec rec
Citiraj:
Eh sad, u praksi se pokazalo da 64bitni procesor IPAK ne obradi dvjie 32 bitne rijči, nego recimo treba malo više od jednog strujnog ciklusa...
|
Na stranu sve, mene samo zanima, taj "strujni ciklus", jel to doba dok elektron dobije mengu, izovulira i doceka novu mengu ili sto?