View Single Post
Staro 09.09.2008., 13:12   #21
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Valg Pregled postova
Ah kod microsofta ti je priča zamršena (bar po meni).
Ti kao prvo ne znaš razliku između 32 bit i 64 bit aplikacije, odnosno 32 i 64 bit riječi.
Ocito nije jedini...

Citiraj:
________
| 32 | 32 | -> 64
-----------
Zamisli ova 2 pravokutnika kao jednu cjelinu, tj jednu riječ.
Eh sad, nisu bitni sami windowsi, nego procesor, tj. 64 bitni procesor će 64bitnu riječ izvršiti u jednom strojnom ciklusu, dok će 32 bitni procesor biti onemogućen, i neće moći UOPĆE izvršavati 64 bine riječi.
O Boze; ti si prvi koji mi je nakon sto sam zaradio teski potres mozga i jebacke ozljede u prosli petak priskrbio osmjeh na licu. No dobro...

Googlaj za domacu zadacu vise o ovoj tematici (a stotinama puta se vec provlacila i ovdje), ovako ti bas i ne ide, ali samo FYI, vec je i Pentium tamo negdje '97 godine mogao "izvrsavati 64 bitne rjeci", a primjer je 32 bitnog procesora. Ne bi vjerovato kako svi danasnji x86 procesori jako lijepo barataju sa 128 bitnim podatcima, pa su, gle cuda, "samo" 64 bitni.

/rec rec rec

Citiraj:
Eh sad, u praksi se pokazalo da 64bitni procesor IPAK ne obradi dvjie 32 bitne rijči, nego recimo treba malo više od jednog strujnog ciklusa...
Na stranu sve, mene samo zanima, taj "strujni ciklus", jel to doba dok elektron dobije mengu, izovulira i doceka novu mengu ili sto?

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote