Ah kod microsofta ti je priča zamršena (bar po meni).
32bit XP ima odličnu podršku što se tiče drivera za današnji hardware, dok se 64bit muči sa nekim dječjim bolestima što se tiče drivera, i kompaktibilnosti sa nekim softwareom...
Ti kao prvo ne znaš razliku između 32 bit i 64 bit aplikacije, odnosno 32 i 64 bit riječi.
________
| 32 | 32 | -> 64
-----------
Zamisli ova 2 pravokutnika kao jednu cjelinu, tj jednu riječ.
Eh sad, nisu bitni sami windowsi, nego procesor, tj. 64 bitni procesor će 64bitnu riječ izvršiti u jednom strojnom ciklusu, dok će 32 bitni procesor biti onemogućen, i neće moći UOPĆE izvršavati 64 bine riječi.
Sad pogledaj windowse kao 32bitnu i 64 bitnu verziju. Kod 32 bitne verzije su programski kodovi pisani 32bitnom jednadžbom, te bi se tom logikom 64bitni procesor mogao u jednom strojnom ciklusu obračunati sa 2 programske riječi. Kod 64bit windosa će procesor od 64 bita cijelu njegovu riječ obraditi u jednom strujnom ciklusu.
Eh sad, u praksi se pokazalo da 64bitni procesor IPAK ne obradi dvjie 32 bitne rijči, nego recimo treba malo više od jednog strujnog ciklusa...
Performasne u IGRAMA nećeš ni osjetiti kod 32 i 64bitne verzije XP-a, ali 32 bitna je po meni bolji izbor zbog podrške...
Nemoj razbijati glavu tim sitnicama, 1 frejm ne čini razliku...
Evo valjda sam ti malo pomogao...