View Single Post
Staro 01.09.2008., 22:25   #4
LuxZg
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jan 2008
Rastavljanje HD4870 kartice i postavljanje Accelera S1 - u slikama

NAPOMENA: sve slike su "klikabilne" i otvaraju fotke cca 1280x1024 ili manje, svaka od većih fotki je cca 100-200kb veličine

Prije stavljanja Accelera mjerio sam temperature, sa ventom na 60% (pod loadom naravno) - temperatura okoline je bila oko 30-31C mjereno istim IR termometrom (mjereno na površini stola i prednjoj strani/maski kućišta); kartica je bila overclockana na 790/1100 koliko je dozvolio originalni CCC Overdrive. Ovo je bilo namjerno, da se bolje vide mane hlađenja.. Temperature na stock clockovima su redovno bile niže cca 10-12C mjereno na isti način. Load je rađen sa Crysisom kroz benchmark tool, a ne sa alatima tipa Furmark (izbjegavam, vidi razloge u prijašnjim postovima) ili ATiTool (ne radi mi). U trenutku mjerenja to je bila aplikacija koja najviše grije karticu..

- ovdje je mjereno za VRM-ove (cca), jer je tu najveća temperatura bila.. Za memoriju nisam uspio uslikati jer mi smeta CPU cooler (vidite slike na kraju - malo mi je skućeno kućište)
- ovo je na poleđini, iza VRM-ova
- a ovo na poleđini negdje tamo iza memorije ali skroz blizu PCIe slota (tamo je najtoplije)

E onda je na red došao Accelero S1 i razna dodatna oprema (slike ostale opreme vidite u galerijici )
- sadržaj pakiranja Accelera S1 (rev 1)
- VRM cooler koji dolazi sa Accelero S1, namijenjen X800 seriji kartica; da se prilagoditi za 4870 ali je potrebna pila i dobro bi bilo imati bušilicu..
- još jedan pogled
- i još jedna slikica VRM heatsinka
- heatsinkovi za memoriju (dolaze uz Accelero S1)
- Accelero S1 heatsink
- plastične vezice, odlične za čvrstu montažu ventilatora bilo koje vrste na S1 heatsink
- slika VRM-ova na kartici
- i još jedna slika VRM-ova
- slika originalnog coolera, skinut s kartice, ali "u komadu"
- rastavljeni cooler, skinuta famozna "crvena ploča"
- potpuno rastavljeni cooler, vidite posebno kućište, heatsink GPU-a, i crvenu ploču koja služi kao heatsink za memoriju i VRM-ove
- slika originalnog heatsinka
- slika originalnog heatsinka (slikano odozgora, vidite kako je jedan dio heatsinka "zatvoren" jer su limići savijeni)
- namontirana crvena ploča/heatsink bez ostatka coolera
- zoom na stražnji dio gdje su VRM-ovi; primjetite kako VITEC i PULS chipovi nisu pokriveni - tako treba i ostaviti, inače se prekine dotok zraka komponentama ispod ploče!
- malo čišća slika istog područja
- ovako izgleda GPU i područje za montažu heatsinka kad se stavi crvena ploča
- ovdje vidite kako se fino "slažu" crveni heatsink od originalnog coolera i S1 - nema nikakvih dodira ni smetanja
- slika GPU socketa kroz već montirani Accelero
- ovdje vidite VITEC chip od VRM-ova ispod Accelera. Iznad njega treba biti ventilator koji može pogurati DOSTA zraka, jer odmah do su oni jako jako vrući VRM chipovi (3 za GPU+2 za memoriju)
- - još dvije slikice tog zadnjeg kraja
- Accelero je gore, i sad ventilatori
- S1 namontiran, sa 2x120mm ventilatorima, ovo je bio pokušaj sa HiperFlow (prozirno/srebrni) i sporim Glacialtech Silent Bladeom (crni) - nije bilo naj naj, VRM-ovi su se jako grijali (možda i mrvu gore nego sa stock coolerom na 55-60%) - možda da sam im zamjenio mjesta i stavio HiperFlow iznad VRMova (jer je osjetno jači od Glacialtecha)... ali nisam imao živaca jer sam taj dan već svašta doživio
- - - ovako je to izgledalo u kućištu

Drugi pokušaj je išao sa malim heatsinkovima za memoriju/VRMove koje sam dobio sa S1..
- prvo treba znati koja područja hladiti; napomena - rozo označeni isto trebaju imati hlađenje. Puno ljepšu sliku i pojašnjenje od ove moje imate NA OVOM LINKU
- pa sam postavio heatsinkove; mali problem (kasnije je ispalo da je veliki) sam imao jer nisam imao nikakvu pilicu doma i bušilicu, pa nisam mogao efikasno prepraviti VRM heatsink
- još jedan pogled na VRM dio i VRM heatsink (izolirka je tu jer su krajevi heatsinka smetali i bojao sam se da ne naprave kakav kratki spoj ako se pomaknu)
Na žalost, kad sam montirao karticu, prvi bench je pokazao ogromne temperature. Naravno, VRM heatsink je otpao :/ Tako da je tu bio kraj testiranju. Nadam se da ću kad ulovim vremena poraditi malo više na ovoj varijanti. Iščekujem neke bakrene OCZ heatsinkove od Valga, a razmišljam i o nabavci Swiftechovih MC21 heatsinkova za VRM-ove.. no otom-potom..

Treći pokušaj .. Vratio sam natrag crvenu ploču/heatsink, i umjesto Glacialtecha stavio jedan malo glasniji Spire koji radi veeeliki propuh. Ovako je ostalo, iako namjeravam ljepše složiti same ventilatore - bolje mi je ispalo sa Glacialtechom gore, vjerojatno jer dok sam došao do ovog više nisam brinuo o izgledu
-

I konačno par rezultata..
- screenshot HD4870 kartice na svega 6,8A (cca 108W kompletni sistem) - ovo je prije Accelera, sa stock coolerom; također, kartica je prije toga flashana sa BIOS-om koji omogućuje sniženje napona, i kartica ovdje radi na 160MHz GPU, 250MHz memorija, i 1,083V (podešeno sa ATT); okolna temperatura oko 30-31C mjereno IR termometrom kao na početku posta
- ovo je sa Accelerom S1 u ovom trenutku dok tipkam - uvijeti mjerenja isti kao na prošloj slici (30-31C ambient, 160/250/1,083V etc)

A što se load temperatura tiče, one izmjerene na poleđini su pale sa 66-70C (za područje iza memorije) na cca 57C, odnosno sa 75-77C (iza VRM-ova) na 69C. Nije baš mjereno na znanstveno ponovljiv način, ali temperature su i u 2D i u 3D cca 8-10C niže (4-5C za VRM-ove) nego sa stock coolerom i ventilatorom na 55-60%. Odnosno ako gledam temperature sa GPU-Z pod loadom, onda 2-8C ovisno od situacije (rekoh, nije baš naj naj situacija, prvenstveno jer nemam klimu pa okolne temp. variraju). NAPOMENA: Navedene temperature su temperature overclockane kartice (790/1100 do 800/1100) na temperaturi okoline oko 30C (stan bez klime), loadane sa Crysisom. Sa stock clockovima i u klimatiziranoj prostoriji, možete očekivati i do još 10C niže temperature.

- eh, i samo primjer kako se to izvodi ako imate 2 kartice u CrossfireX konfiguraciji, a obje imaju S1 ; bolje slike je postao Pippincro ovdje

Dodatne slike o montiranju S1 coolera imate na drugoj strani ovog threada, by Igor_ZG -> direkt link na post ovdje
Intel Core 2 Duo E4400 @ 320x10 (3200MHz) w/ Scythe Ninja rev.B + 120mm fan | Gigabyte GA-P35-DS3R (Intel P35 + ICH9R) | 4x 1GB Kingmax MARS DDR2 800 CL5 | Sapphire ATi Radeon HD4890 | Seagate 7200.11 250GB+2x WD Black 640GB+Samsung F3 1TB; svi SATA/7200rpm | LG GH20NS15 SuperMulti, SATA | LG W2361V-PF 23", 1920x1080, DVI+HDMI | Aplus CS-188AF case w/ 250mm side fan | onboard 7.1, with Logitech X-540 5.1 speakers | Chieftec 450W /w 120mm fan | Windows 7 64bit Enterprise

Zadnje izmijenjeno od: LuxZg. 07.11.2008. u 22:51.
LuxZg je offline   Reply With Quote