Imaš pravo za te zujalice. Stvarno su grozomorne. Samo ja već davno koristim samo bolje modele koje imaju riješeno hlađenje sa najboljim heatpipeovima. Oni jeftikaneri imaju još uvijek te glupe zujalice.
Zato je došlo do nesporazuma. Ali tako je kod svih proizvođača. Svi imaju zujalice na jeftikanerima i heatpipeove na boljim modelima.
Kada govorimo o zagrijavanju NF4 chipseta, govorimo o čuvenim zujalicama koje su svi proizvođači trpali ispod grafičke, sa svim popratnim pojavama. ABIT je to prvi i jedini riješio tako da je chipset stavio gdje mu je i mjesto, a stvar ohladio na sobnu temperaturu heatpipeom. NPR. AN8-Ultra i AN8-SLI. AN8 Fataliti ima zujalicu koju slobodno zamijeniš sa bilo kojim coolerom koji poželiš.
I IDE kanal je na jeftikanerima bio smješten ispod zadnjeg PCI. Na boljim modelima je IDE i SATA na rubu ploče, gdje daje najbolje uvijete za skrivanje kablova, iako se to određenim PCEkspertovcima iz nepoznatog razloga ne sviđa.
CMOS jumper je smješten za svaku osudu već neko vrijeme. Isto je sa BIOS chipom pa to ne znači da je ta jedina prava zamjerka jer ne radim CMOS ili vadim BIOS svaki dan. Zbog toga postoji i ona zaštita koja omogućuje reset frekfencija nakon neuspješnog paljenja.
A ono najvažnije je to što se ABIT kao jedan od rijetkih nije upuštao u eksperimentiranje sa standardima nekih stvari, pa je tako izuzetno povoljan za Data Recovery. A to mi je od vitalne važnosti. Stoga sam i kupio još jedan primjerak njihove ploče.
Svatko tko bi se riješio neke IC7 ili IS7 ploče (u svim varijantama) slobodno nek me kontakrira.