Citiraj:
Autor Rino123
Prvo i najbitnije Intel ili AMD? Je li toliko velika razlika u performansama da poništava razliku u cijeni. Ja sam mislio uzet Phenom 9850 ili 9950 Black edition pa ga lagano kloknut (po potrebi) ili je bolje uzet C2Q q6600.
|
Ako se frend bavi produkcijom u toj mjeri da zarađuje masu para i vrlo mu je bitno da sve bude u roku napravljeno i da ne gubi vrijeme i pare, onda mu je bolja opcija Q6600, čisto iz razloga jer se clocka bolje od Phenoma. S druge strane, ako se produkcijom bavi više iz hobija i usput nekaj zaradi, onda mu je totalno svejedno dal kupi Phenoma ili Q6600. U tom slučaju nek prije gleda ploče koje nude sve kaj mu treba, pa ako to ispadne AMD platforma - kupi Phenoma, a ako ispadne Intel - kupi Q6600 i nema brige.
Citiraj:
Autor Rino123
Druga stvar su matične ploče. Ako stavim AMD kako da znam je li ploča pravi AM2+ ili je AM2 koja podržava Phenom ali bez svih opcija? Ovo me zanima zato što u svim trgovinama sve AMD ploče stavljaju pod AM2 odjeljak? I zanima me koje su razlike između nforce i AMD-ovog čipseta, tj koji mi je bolji za komp već navedene funkcije? Ako uzmem Intela koji mi je najbolji čipset za istu funkciju?
|
Najbolje budeš znal koja ploča je AM2+, tak da prije kupnje provjeriš na stranicama proizvođača ili na
AMD podforumu i onda samo tražiš dućan koji drži dotičnu ploču, po tebi najboljoj cijeni.
Osim toga ploče bazirane na AMD 700 i GeForce 8000 seriji čipseta, su isključivo AM2+ ploče, za razliku od onih koje su na tržištu već jedno dulje vrijeme, pa su s novim BIOSom, dobile AM2+
ready status.
Tak da ti i čipset može biti orijentir, ako su već na raznim cjenicima nagurali AM2 i AM2+ ploče u isti koš.
Nadalje kaj se tiče čipseta, ovisi kaj tražiš od ploče, pa na temelju želja i potreba odabereš ploču baziranu na određenom čipsetu.
AMD 770,
780G,
790X,
790FX i (kad stignu napokon kod nas)
790GX čipseti su zajedno s nVidijinim
GeForce 8100,
8200 i
8300 trenutačno najbolja rješenja koja se mogu naći na tržištu. nVidia s novim AM2+ pločama nudi integrirane grafičke kartice u svim tržišnim segmantima, tak da čak i najskuplje i najopremljenije ploče imaju jedan od prije navedenih IGPa.
Ako ti ne treba integrirana grafička kartica, a opet ako ploča nudi sve kaj trebaš, lako isključiš u BIOSu IGP. S druge strane, ako baš ni u kojem slučaju nećeš ploču s IGPom, onda ti preostaje kupnja nekog modela ploče baziranog na AMD 770, 790X ili 790FX čispetu ili pak kupnja AM2+
ready ploče bazirane na nekom starijem AMD ili nForce čipsetu (ala nForce 560). Ali kupnjom takve ploče gubiš sve kaj nude noviji čipseti i ne postoji mogućnost da iskoristiš sve tehnologije koje dolaze s Phenom modelima.
Kaj se tiče konkretnih prijedloga za ploču, pregledaj neke AM2+ modele bazirane na spomenutim čipsetima, pa onda lako dalje (nakon kaj vidiš dal ploča ima sve kaj ti treba) pitaš dal valja.
Za Intelove ploče pregledaj
ovu temu.