Frend koji se bavi glazbenom produkcijom me je pitao da mu složim konfu sa četverojezgrenim procom do oko 7000 kn za studio, a pošto ja u zadnje 2 godine(od kad sam sebi uzimao komp) ne pratim baš stanje na tržištu imam par dvojbi.
Prvo i najbitnije Intel ili AMD? Je li toliko velika razlika u performansama da poništava razliku u cijeni. Ja sam mislio uzet Phenom 9850 ili 9950 Black edition pa ga lagano kloknut (po potrebi) ili je bolje uzet C2Q q6600.
Druga stvar su matične ploče. Ako stavim AMD kako da znam je li ploča pravi AM2+ ili je AM2 koja podržava Phenom ali bez svih opcija? Ovo me zanima zato što u svim trgovinama sve AMD ploče stavljaju pod AM2 odjeljak? I zanima me koje su razlike između nforce i AMD-ovog čipseta, tj koji mi je bolji za komp već navedene funkcije? Ako uzmem Intela koji mi je najbolji čipset za istu funkciju?
Neki prijedlozi za matične ploče bi mi isto dobro došli. Bitno je kvalitetna i da je čipset stabilan, da ima dosta USB/Firewire portova, što više sata konektora za naknadno dodavanje diskova i što više pci slotova za zvučne kartice. Nisu mi bitne SLI i CF mogućnosti ni neki ogromni OC potencijal.