View Single Post
Staro 23.08.2008., 22:55   #1073
Kristijan_7
Just don't give a fuck

Kristijan_7's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
@ Danijel - kratko i sažeto, i sve istina - osim činjenice o zaradi... Istina je da ne zarade baš svi, i dosta njih koji krenu - vrlo brzo i stanu. Osjetio na vlastitoj koži, kao i neki od mojih poznanika. Uostalom, Beštija će bit kompetnentniji, mada se njegov posao donekle razlikuje od uobičajnih inf. startupa u Hrvatskoj. Činjenica jest da "veliki" mlate pare, no najveće pare ni izbliza ne dolaze od maloprodaje i iskreno - hebe se njima za nas, male potrošače. Istina je pogođena donekle, o kvalitetama zaposlenih kao trgovaca - no rekao bih da mislite na krive trgovce - oni u veleprodaji su prave zvjerke, ovi u maloprodaji ne rade na proviziju, već "trpanjem" pokušavaju impresionirati nadređene, osigurat poziciju i užicat povišicu. Dakle, beznadno je raspravljat o tome - ovo je tema o "provalama" kao takvim i tu je radi razonode, ne radi ruganja zaposlenima u inf. branši.
@ Hello, mislim da brkaš lončiće, jer ovi veliki koji moraju biti gledani izolirano jer su često i uvoznici, hint: više marže, i o njima ne treba raspravljati. Čovjek kojeg uzimaju da bude u prodajnom prostoru bez efektivnih (čitaj: ne donosi značajan profit u firmu), imati će plaću u visini trgovkinje u kvartovskom dućanu i ja iskreno i ne mislim da veću plaću ni ne treba dok i toj istoj trgovkinji ne podignu i njenu plaću jer u krajnjoj liniji rade istu stvar ma koliko se neki mogli uzbuniti zbog ove izjave. Oni koji pak dobe čast biti predradnici zarade 500 do 1000kn više, a sa njima i puno više glavobolja od podređenih dok se prava plaća zarađuje u veleprodajama. Kategorički odbijam činjenicu da veličina plaće garantira znanje, i smatram da bi čovjek koji dobije posao u takvoj firmi trebao u prvih par dana već pohvatati osnove. Činjenica je isto da i ljudi lažu na razgovorima za posao, da neki dobivaju posao preko veze kao i da HG i slični svoje radnike šalju na edukacije koje plaćaju, a da se ovi sa istih vraćaju tulaviji.

Čisto za primjer: već spomenuti čovjek koji je radio kod mene nakon što je zbog zahebavanja (igranja na izloženim konzolama) na poslu dobio otkaz u
HG-u, prošao je par seminara organiziranih by HG, a da nakon njih nije znao da postoje ddr i ddr2 ram, te nije znao koji procesor ima u svojem računalu. Njegov odgovor a moju neugodno iznenađenu facu bio je da je radio na odjelu za laptope. Toliko o tome.

@ Mr. Ex - ne, krivo shvaćeno - veliki dućani imaju para, no ne u nerazumnim količinama kako njihovi radnici prečesto misle i ne toliko iz tih izvora (samo maloprodaje). Činjenica je da takvo postrojenje jednostavno ždere novac i da nije sve tako bajno kako neki misle. No činjenica je da imaju puuuuno više sredstava od malih i moje mišljenje jest da bi trebali zapošljavati ljude uz strože kriterije.

No na kraju, da ne širimo ovo u nedogled, mada je ponekad smješno čuti njihove provale, činjenica jest da se ti ljudi donekle izrabljuju i da samo rade svoj posao, no bilo bi vrlo lijepo kada bi ljudi u branši bili ljudi iz branše. No često oni sa diplomom sa faksa radije sjede doma nezaposleni nego da se spuste na nivo plaće SSS obrazovanih, i činjenica jest da ima poslova koji su puno lošije plaćeni za realno puno više posla nego što ga napravi netko iz maloprodaje HG-spota. To je realnost ove države trenutno i njome nije pogođena inf. branša only so cut the crap. Što se mene tiče, u toj branši radi veliki postotak munjenih. Žene koje nažalost moraju šivati obleku za 1500kn mjesečno rade to jer moraju od nečeg živjeti i ne rade lošije zbog male plaće. Samo u informatici ima mjesta za objest i za dopustiti si pametovanje o preniskoj plaći a da realno ništa ne radiš i ni ne trudiš se naučiti barem osnove svoga posla. Ja ne mislim da je 2500 - 3000kn plaća premala za radnika u maloprodaji takvog trgovačkog centra. Premala je plaća općenito prema standardu, ali da je ta plaća izlika za neznanje i ignoranciju - to su gluposti.