Nisi u pravu, od Švabe kupujem, a prodavao sam u Hrvatskoj, a sada po cijelom bivšem Balkanu. I vjeruj mi - više ljudi u mojoj branši gleda svaku kunu nego u informatici. I Alienware usporedba je manje-više loša. Veliko tržište sa dosta višim standardom - skoro pa zagarantiran uspjeh. Al se tvoj primjer da primjeniti na moj. Alienware svojom uslugom i imenom koje nešto znači, na tržište plasira proizvod koji je sve samo ne povoljan, niti dobrog omjera uloženo-dobiveno, a ipak ga dobro prodaje. A siguran sam da maržu ne moraju stvarati na jeftinoj radnoj snazi.
Mislim da ovdje potpuno fulamo bit priče. Što točno tebe brine? Pogledaj ADM. Uzeli su veliki dio kolača Vemilu i Hgspotu, a koliko ljudi tamo radi? Dvoje? Čime? Cijenama. A nisam čuo nekog da se žali na stručnost. Čuj, teško ćeš zaradit na ekipi koja se kuži, te zna da isti proizvod može kupiti negdje drugdje po manjoj cijeni. To je specifičnost tog tržišta. Nema usluge, proizvodnog dijela koji stvara prostor za zaradu - već se radi isključivo o prodaji. Stoga ne vidim problem uopće, osim ako ciljaš na to da za 2500kn plaće možeš uzet morona a da onaj sa kvocjentom inteigencije iznad razine inteligencije dvogodišnje vrbe hoće 5000kn koje ne možeš zaraditi. Istina je da manje više svi dućani kupuju od drugih, većih dućana i da su marže onakve kakvim ih ti isti uvoznici dirigiraju. Tako da, jednostavan odgovor ne postoji - bavi se prodajom, budi zadovoljan sa 10%, 16% posto marže i zaposli dvoje ljudi i otvoreno se postavi. Početna plaća 2500kn, potrudite se, ako uspijemo - biti će nam svima bolje. Jer, nećeš ziher od tog posla kupit jahtu bez da si jajca dereš godinama...
A ako si radnik u jednom od takvih giganta - vjeruj mi da ni njima više nije lako... Hg spot to pokazuje sa bijelom tehnikom trenutno. Ljudi - rata kredita za takav centar nije mala, leasing za dostavna vozila također, režije, davanja - i još hrpa zaposlenih ljudi od kojih se 99% žali da im je loše. Primjer: Vlasnik zapošljava čovjeka za odjel televizora. Da priča sa ljudima, savjetuje, pazi na lager itd. Radnik je uvjeren da je njegovih 3000kn malo jer je standard katastrofa i 3000kn stvarno je malo. No na maržu na tom televizoru osim njega dolaze i skladištari, prijevoznici, država, komercijalist i nabava. U krajnjoj liniji i čistačica. Pitanje je čime je taj čovjek zavrijedio veću plaću...