Citiraj:
Autor grizli medo
plazme su na zalasku.... ne vidim niti JEDNU manu lcd-a ako ga ne stavim paralelno s plaznom i gledam ko ima bolje boje...
TV gledam ispred sebe, a kut mi nije bitan zato...
|
Hajde daj mi jedan tekst, navod bilo sta gdje pise da su plasme na zalasku.
Ja gore pisem da je najavljeno da svi veci proizvodjaci napustaju LCD tehnologiju i prelaze na OLED, on pise da su plazme na zalasku.
Nemoj siriti dezinformacije jer nisi upucen a na forum dolaze ljudi koji su u procesu kupovine.
-Plasme nisu na zalasku.
-Slika plasmi je dovedena do savrsenstva
-Sony u nemogucnosti da konkurise Pioneeru i Panasonicu na polju plazmi napusta plasma tehnologiju i prelazi na usavrsavanje LCD
-Sony zbog velikih nedostataka LCD tehnologije prelazi na OLED tehnologiju koja bi trebala da ispravi neke nedotatke LCD-a
najvaznija je da OLED nema pozadisnkog osvijetljenja pa bi crna trebala da bude zaista crna. Nije poznato u potpunosti kako ce izgledati vidljivi ugao i da li ce biti troma matrica (ghosting)
-Plasme u odnosu na LCD imaju (da ti napisem mane LCD-a koje ne vidis i zasto je to tako);
1.Brzi panel->nikakvog ghostinga ili kasnjenja nema sto je karakteristicno za i najbolje modele LCD-a
2.Prikaz crne boje kod Plasmi je doveden do savrsenstva jer svaki pixel plasme emituje svjetlost pa kad se treba prikazati crna boja samo se odredjeni broj pixela ugasi, kod LCD-a svi pixeli imaju iza sebe panel sa pozadisnkim osvijetljenjem gdje gasenjem odredjenog boja pixela da bi se postigla crna boja i dalje ostaje dio pozadisnkog osvijetljenja i crna nije u potpunosti crna.
3.Zbog pozadinskog osvijetljenja LCD nije u stanju da napravi vise nijansi crne boje pa je automatski teze da vjerodostojno reprodukuje sjene.
4.Vidljivi ugao je takodjer na strani plasme a ima opet veze sa pozadinskim osvijetljenjem kod LCD-a, ploca sa pozadinskim osvijetljenjem ne moze da baca svijetlost pod sirokim uglom, odnosno iz svih uglova.
Kod plasme posto sam rekao da je svaki pixel sam za sebe i da proizvodi svijetlost koja se baca u svim smjerovima.
5.Kod plasmi Burn-in je stvar proslosti jer se ugradjuju automatski algoritmi koji rade n aproncipu 2:2:2 (pomjera se slika po 2 pixela u x i uz y osu na 2 minute odatle oznaka 2:2:2 ili se automatski smanji svjetlost i kontrast na 50% ako je slika staticna. Dakle Burn-ina nema, cak i da doje do njega ekran se "ispira bijelom bojom" dok se mrtvi pixeli kod LCD-a u 90% slucajeva ne mogu pobuditi.
6.Reprodukcija boja kod plasme je uglavnom tvornicki blizu D65 skale ili ti 6500k(oznaka za osvijetljenje pri suncanom danu) gdje boje izgledaju ljudskom oku najprirodnije, naravno opet se vracamo pozadisnkom osvijetljenju i nemogucnosti LCD-ova da smanje veliki izboj svijetlosti kako bi relano prikazali boje.
7.Ostrina je do prosle godine bila na strani LCD-ova koji su po kvadratnom centimetru imali vise pixela, od 2008 na trzistu se nalaze 1080p plasme koje imaju isti broj pixela kao i LCD-ovi tako da je i ta prednost LCD-a u ovom slucaju izjednacena.
8.Analogni signal kod plasmi ljepse izgleda jer su pixeli u obliku pravougaonika ne kocke pa signal manje rezolucije kako zbog same tehnologije plasme tako i zbog same strukture pixela prirodnije i fluidnije izgleda.
9.Potrosnja je jednaka, neki LCD-ovi vise trose, sa druge strane neke plasme vise trosi zavisi od modela i proizvodjaca.
10.Duzi vijek trajanja 100 000 sati kod Panasonic modela naspram 60 000 sati kod Sony najboljih modela.
11.Plasme su jeftinije za 20-30% od bio kojeg LCD-a u istom rangu, slicne ili jednake dijagonale.
Kao sto vidis, da u 5 od 11 nabrojanih stavki je spomenuto pozadinsko osvijetljenje i da su svi problemi LCD-a vezani za veliki izboj svjetlosti zato se prelazi na OLED koji opet ponavljam nema pozadinskog osvijetljenja. 10 ZA plasmu i jedna izjednacena stavka a to je ostrina. Da ne pricamo o cijeni tako da stvarno gledam na LCD pristalice kao na fenomen.
Volio bih da znam zbog cega su plazme na zalasku kad su u ovom trenu predstavljaju jedni izbor za kupce koji uzimaju 37" i na vise panele.