S obzirom da mi je postojeće računalo već muzejski primjerak, odlučio sam kupiti novo. A kako o trenutnom stanju na tržištu znam otprilike koliko i o astrofizici, molio bi članove foruma za malu pomoć pri sastavljanju pristojne konfiguracije.
Računalo mi je potrebno za dvije svrhe. Prvo, osnovni korisnički rad: Internet, multimedija, rad sa office aplikacijama. Za to mi je i ovo staro računalo sasvim dovoljno.
Druga, i glavna svrha, je gaming. Znači, trebam dosta jaku konfiguraciju radi pokretanja svih novih igara na visokoj razini detalja.
Također, dosta mi je bitno da ova konfuguracija 'traje', odnosno da se neću naći u situaciji da moram kupovati novu grafičku/procesor/itd. nakon 6 mjeseci jer mi se postojeći bazira na nekom standardu koji se više ne koristi, te da imam dovoljno +rezerve' u performansama da neko vrijeme računalo bez problema može savladati nove igre.
Barem negdje 9 mjeseci, godinu dana
Na raspolaganju imam oko 9000 kuna, ne uključujući monitor. Zvučnici su opcionalni, imam set doma koji je zadovoljavajući, pa nije nužno. To mi je ciljana cijena, nije nužno da sve potrošim ako nije potrebno, ali isto tako ako treba mogu iscijediti još 500-1000 kn ako baš moram.
Još jedna stvar koja mi nije jasna je pitanje 32-64 bitnih procesora. S obzirom na svrhu radi kojeg kupujem, kao i pretpostavku 'trajanja' konfiguracije, koji procesor da kupim? Ukratko, koje su prednosti jednog, a koje drugog standarda?
Konačno, molio bi i za savjet kome da se obratim za kupovinu, odnosno koji prodavač je pouzdan, korektan, stručan, da mi to sve sastavi.
Zahvaljujem svima na pomoći.
PS. Postam ovo preko bratovog accounta, s obzirom da mi je monitor riknuo pa ne mogu na net