Citiraj:
Originally posted by ozren
A najvise volim kad mi gpremec pocne kenjat po chipsetima/procesorima - sori stari ali intel je trenutno sto se procesora i performansi u k. i to kaj ima dobar chipset tu cinjenicu nista ne mijenja. a nForce3 250Gb nisi isprobao, i nemas pojma kakav je. e vidis, denis jest, i ja sam, i stvar je jako fajn. seres ga tak neki put da je to KOMA.
|
Koliko se sjecam, nisam kenjao po procesorima vec neko vrijeme. Athlon i Opteron procesori JESU nadmocni po pitanju performansi u usporedbi s Intelovim, ali ja i dalje tvrdim da je maticna ploca osnova svakog racunala, a ne procesor. A po pitanju chipseta, Intel je za sada jos uvijek svjetlosnu godinu ispred AMDa. Tvrditi da se racunalo slaze od procesora je kao i tvrdnja da se kuca gradi od krova, a temelji bas ako ostane kaj novaca (krov ionako susjedi vide).
nForce3 250 nisam isprobao, a to kaj ti i Denis kazete da je fajn, to mi zapravo nista ne znaci. Daj ju meni na mjesec-dva, pa cu ti tek onda reci dali bi mogla proci i moje standarde. VIA KT133A mi je bila fajn, ali fajn znaci da radi. Cim sam od doticnog chipseta zatrazio da radi sa zahtjevnijim hardwareom, sve se raspadalo. I u servis mi dolaze uglavnom VIA i AMD bazirana racunala, Intelovi chipseti rade do boli stabilno.
To sto ti i ja imamo drugaciji stav, to je zato sto radimo u drugacijim podrucjima. Ja moram napraviti racunalo koje ce prosjecni korisnik moci korisiti baz ijednog problema (bilo po pitanju hardwarea ili softwarea) sljedece dvije godine, a da ja imam sto manje intervencija po istom. Za sada je moje iskustvo pokazalo da je Intel i dalje isplativiji od AMDa, a ta tvrdnja raste sto je rad na racunalu zahtjevniji (racuonovodstvo, video-editing, grafike, matematicki proracuni,...).
Ozrene, ti si ipak neko ime i imas svoju tezina na podrucju informatike, ali se bojim kada sluzbeno pocinjes govoriti stvari tipa da se AMD racunala bolja jer Athlon-64 pere sve Intelove procesore u (zaprevo sintetickim) testovima. To je prepucavanje za djecu.
Kada sam rekao da ce 99,95% firewalla na novom nVidia chipsetu ostati neiskoristeno (i da je to samo marketinski potez), imao sam na umu i sve te "razvijene" zemlje u kojima je broadband normalna stvar. Kak se spajas na broadband? Uglavnom preko mreze. Svaki normalan router danas ima u sebi firewall, koji ako je dobro podesen radi i vise nego zadovoljavajuce. Ako ukljucim firewall na svom kompu u mrezi (na LAN adapteru), onda sam istovremeno upao u zamku. Ili cu tretirati ostatak mreze kao nesigurno (internet) podrucje, ili cu imati sigurnosne propuste prema internetu zbog toga da mi LAN radi normalno.
Softwareski firewalli (oni programcici tipa ZoneAlarm)? Sto njima fali. Preopterecuju procesor? Moram priznati da ispravno podesen ZoneAlarm ne preopterecuju procesor. Uostalom, zasto bih uopce palio firewall prema ostalim racunalima u LANu?
To da ce netko na nForce3 250gb dizati server, nije nemoguce, ali pomalo neisplativo. Samo zbog firewalla koji je integriran na LAN adapter o/b? Vise mi se isplati kupiti firewall koji je namjenjen za vezu do 8Mbps, jer kosta osjetno manje od maticne i procesora.