View Single Post
Staro 15.08.2008., 07:40   #22
mskvorc1
Premium
Moj komp

mskvorc1's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
nForce 7xx Chipset Overclock

Vidio sam da ovdje ima nekih vlasnika nForce 7xx ploča, pa sam mislio da je jednostavnije da pokrenem thread za nas, vezano uz overclock na tim pločama. Ja imam EVGA nForce 750i FTW matičnu ploču. Kao što je Razer u svojem reviewu naveo ploča/chipset pati od video corruption problema. Ostalih za sada nisam imao. Ako ikome pomaže, ja sam se vratio na prvotni BIOS koji je bio na ploči (SZ13) kada sam je dobio i od tada nemam video corruption problema. nForce driveri skinuti sa nForcer's HQ (Fernando's Performance Pack 2.0 za Windows XP) i ForceWare 177.19 za grafičku. Također, kada sam isprobavao sa novijim BIOS-ima bi dobivao video corruption ali isto tako kada sam vrtio bios SZ1F sa nForce driverima 8.43 nije bilo problema.

Imam loš primjerak proca E8500 (Q816A678) kojemu za 4 GHz treba 1.376V što mi se bez mjerenja multijem čini previsoko za slučaj ako senzori očitavaju niže voltaže nego što jesu, a opet je Razor naveo problem da senzori opet očitavaju voltaže više nego što jesu. Napravio sam i pencil moda i za sada sam zadovoljan sa 3,825 GHz na 1.304V (Load & Idle), FSB-om na 450, odnosno memorija mi radi na 4-4-4-12-2T @ 2,1V. CPU FSB i nForce SPP na 1.2V, odnosno 1.4V.

Mislio sam ići tražiti maksimalni FSB ploče. Znam da se to radi spuštanjem množitelja i pumpanjem voltaža CPU FSB-a i nForce SPP-a. Mislim da tu voltaža NF200 chipa nema veze jer je on zadužen za SLI. U BIOS-u mi je CPU FSB (to je u biti CPU VTT) do 1.2V u zelenom, onda prelaze voltaže u crveno područje, a nForce SPP do 1.45V u zelenom, onda prelaze voltaže u crveno područje. Zanima me koja je sigurna voltaža CPU FSB-a za 24/7? Našao sam članke na internetu da previsoki CPU FSB može prije ubiti 45 nm procesor nekog voltaža na procu od 1.4V. Neki spominju maksimalni CPU FSB 1.3V, ovdje piše 1.35V, neki pak 1.4V. Sa nForce SPP-om ne bi išao preko 1.45V. Također me zanima da li procesor treba viši napon pri nekoj brzini, npr. konkretno na 8x500 da li treba višu voltažu od 1.376V pošto je FSB na 500 nego kada radi na 9,5x425 kada mu je dosta 1.376V a onda je FSB na 425?
mskvorc1 je offline   Reply With Quote