View Single Post
Staro 10.08.2008., 13:07   #767
Overhaul
Premium
Moj komp

Overhaul's Avatar

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor Iceman11 Pregled postova
hm, ok, onda jedno vjerojatno noob pitanje: sta je to gamut i kako se to rijesava?..
Jooj ma pusti, gamut zvuci tehnobabble pa se ljudi razbacuju, naravno potpuno na krivom mjestu.
Gamut nije mana niti se rjeshava.
Gamut je sposobnost pokrivanja teoretskog spektra boja za zadani standard. Tako mislim ovaj ima nekih 90 i nesto % CMYK gamuta. Naravno bilo bi idealno da pokriva 100i vise%.
CMYK je tiskarski standard koji za prikaz koristi rasterizaciju osnovnih cijan, magente, zute i crne, naravno u kombinaciji sa podlogom koja je obicno bijela. Njega "ozbiljniji" modeli monitora spominju zato da se pohvale kako su oni eto profi, za rad na casopisima i obradi fotografija. Ali puno bolji i moderniji i onaj koji se nas vecinom tice je RGB, koji je nesto drugaciji.
No da ne dosadjujem oko gamuta,
- profile su neki mislim postali, tako da mozes uzeti to i loadati ga pod driverom lanova ili u Adobe gamma loaderu.
No i to je upitno, s obzirom da imho i graficke kartice daju svoj obol prikazu boja, a druga stvar je da sam na poslu ustekao dva komada u spanning(pa i miroring) i na resetiranim tvornickim postavkama iz iste kartice nisu prikazivali isto boje! Nista neispravno, isto sam dobijao i sa philipsima i dellovima i to na raznim racunalima. No nije to sad nesto sto bi prosjecan korisnik nasao za zlo. Malo nas treba neki ultra kalibrirani prikaz, a tvornicki preseti nisu toliko nastrani, da bi to bitno utjecalo na ono sto radimo.
Overhaul je offline   Reply With Quote