View Single Post
Staro 09.08.2008., 19:17   #300
Wiz
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor Wizzard Pregled postova
ajde budi ljubazan pa objasni potupak flešanja jer imamo istu kartu pa da probam i ja to napraviti..
Nije problem, objasnit cu postupak, iako je to u biti tocno opisano na ovom linku koji sam postao vec prije.
http://forums.overclockers.com.au/sh...d.php?t=700655

Postupak:

1. Potrebno je skinuti bios s kojim cemo flashat.
Link na asus bios: http://www.mvktech.net/component/opt...rent,category/

2. Potrebno je skinuti Atiflash program kojim flashamo.
Link na Atiflash: http://www.techpowerup.com/downloads...lash_3.60.html

3. Napravimo novi direktorij negdje na disku i odzipiramo novi asusov bios i atiflash program u taj direktorij. Preimenujemo asusov bios u nesto jednostavnije npr asus.rom da se kasnije u dosu ne moramo mucit tipkat original naziv koji je ASUS.4870.TP.PCIe.512MB.Rev.01.rom

4. Pomocu zadnje verzije GPU-Z 0.2.6 napravimo back up original biosa. Kliknemo na onu malu zelenu strelicu pored "BIOS information"
Damo neki naziv file-u i snimimo u onaj direktorij koji smo napravili malo prije.
Obratit paznju da back up biosa treba biti 128 KB (131.072 bytes), neke starije verzije GPU-Z nisu radile dobar back up, bio je oko 60KB a to nije dobro. Znaci back up biosa i novi asusov bios bi trebali bit potpuno iste velicine.

5. Uzet jedan floppy, formatirat ga i napravit MS-DOS start up disc.
Za one koje neznaju desni klik na floppy->format->oznacit kucicu sa "Create MS-DOS start up disc"

6. Iskopirat sve fileove iz direktorija na floppy

7. Resetiramo komp i boot-amo sa floppy-a, nemojte zaboravit stavit u biosu boot priority da floppy ide prije diska.

8. Kad se pojavi a:\ napisemo "dir" i stisnemo enter, jos jednom provjerimo da imamo sve sto nam treba na floppy-u znaci novi bios, stari bios, atiflash.

9. Pomocu komande "atiflash -s 0 original.rom" mozete napravit jos jedan back up biosa sa ATIflash programom iako nisam siguran da je dobar back up jer je meni izasao manje od 128 KB (Ovo je samo dodatna sigurnost jer vec imamo jedan back up iz koraka 4.)

10. Za flashanje se koristi naredba "atiflash -f -p 0 asus.rom" Utipkajte to, stisnite enter i pomolite se

11. Ako sve prodje u redu, trebalo bi se izlistat nekoliko redova podataka i na kraju nesto slicno ovome koliko se dobro sjecam:
20000/20000 programed
20000/20000 verified
Nemojte me uzet za slovo ne sjecam se tocno.

Ali vazno je da vam ne izbaci nikakav error. Ako se i desi nekakav error, NIKAKO NEMOJTE RESETIRAT KOMP, nego se vratite na korak 10. i probajte opet ponovit flash, ako i po drugi put izbaci error onda se vratite na korak 10. ali umjesto asus.rom upisite ime back up biosa koji ste napravili.

12. Ako je sve proslo u redu i nije izbacio nikakav error onda ste uspjesno flashali svoju grafulju

Ostaje vam da ctrl+ald+del resetirate komp, udjete u windowse i reinstalirate drivere ako vas pita, ja sam morao.
I to je to

Meni je ovo funkcioniralo, trebalo bi funkcionirat na svim hd4870 koje su referentnog ati dizajna (mislim da na trzistu niti nema drugih jos).

EDIT: Samo da se ponovim jos jednom iz mog prijasnjeg posta, nikako ne flashat iz windowsa, samo DOS!

Moram se ogradit od odgovornosti i reci da ste sami odgovorni za bilo kakvu stetu ili probleme koji se mogu desiti ako odlucite flashat svoju grafulju.

GL HF
Wiz je offline   Reply With Quote