Citiraj:
Autor Catalyst Group
Hm, još jedno pitanje koje se nadovezuje na moj zadnji post...
Cilj mi je složiti kućnu mrežu tako da ću moći shareati fajlove između kompova, igrati neku igru, itd. Za to mislim pokrenuti novi topic na mrežama, no pretpostavljam da je glavna pretpostvaka za tako nešto da svaki uređaj ima svoju fiksnu IP adresu, jelda?
E sad, kad ja odem sa laptopom u hotel npr. i nekim slučajem ip adresa koja mi je ok kod kućne mreže, biva zauzeta, da li server od hotelskog wlana automatski primjenjuje neku drugu adresu ili ja moram kopati po postavkama laptopa i staviti da mi ip adresa bude "automatic" ?
U slučaju potvrdnog odgovora, onda mi je bolje zadržati adrese koje moj kućni thomson router nasumice dodjeljuje i samo mu zadati da ih snimi, tj. svaki puta kod logiranja istom uređaju dodjeli istu adresu. Iako mi nije jasno da po kojem on to ključu radi, tj. da li se iz routerovog konfiguracijskog sučelja može točno odrediti koju će ip adresu imati određeni uređaj, a da na postavkama tog određenog uređaja adresa bude "automatic"...
No, tu se opet vraćamo na vrh posta, jel je za kućnu mrežu, sharenje fajlova (diskova) i inih stvari, potreban fiksni ip...?
|
Za svako kompliciranije a time i pametnije umrežavanje potrebne su postavke sa fiksnim IP - om. To npr. omogućuje konfiguriranje NAT - a za otvaranje posebnih portova za određene aplikacije.
Kod dobrih firmi laptopa (IBM/Lenovo, neki HP) postoje aplikacije za mjenjanje mrežnih postavki "u letu" tj. bez restarta ovisno o trenutnoj lokaciji. Tako možeš postavit da kad si doma imaš profil sa fiksnim postavkama a kad si negdje vani sa automatic.
Odgovor na tvoje drugo pitanje je MAC adresa mrežnog sučelja (nebitno sad jel žično ili bežično). Kako je MAC adresa jedinstvena (dok nije hakirana) za svako mrežno sučelje, tako router zapamti zapravo da uređaju sa tom i tom MAC adresom kroz DHCP sustav dodjeljuje uvijek istu lokalnu IP adresu.
Sve je ovo objašnjeno ovuda na forumu i netu. Uh, ovo je bilo duugo,
odoh na