mozes slobodno racunati i na moju skromnu pomoc, mada su jugg i njunjo ipak u tome punooo duze. slazuci ovaj sli vodenjak, bome sam naucio sve i svasta.
i onako. nije da nisu u pravu da su danas zracnja hladenja na svom vrhuncu. i da hlade sasvim pristojno. no, opet svi ti tornjevi bez venta nisu nikaj na ljetnim vrucinama.
jeftinija solucija jesu, to definitivno stoji. 1-0 air vs h2o
tisa..hmm..iako imam vodeno, opet imam i dva venta u kucistu cisto da se zrak protjeruje nutra-van. ako stavis zrak, opet je korisno imati ventove zbog protoka. znaci, nekako egale bi rekli.po naski nerjeseno.mada recimo pumpa daje svoju prevagu na stranu vodenog, pa ga nekako poglasnuje (ako cemo iskreno o cujnosti vodene pumpe-mada je jos nisam cuo s ovim novim plexy pokrovom-kazu puno je tisa). 1,5-0,5 air vs h2o
ugradnja i zamjena..pa iskreno, isprobah i jedno i drugo, i onak, cak je kompliciranije skidati neki uber tower od cpu hladnjaka nego odserafiti dva serafa za vodeni blok..no sve to povaditi(pogotovo sli s dve prepre ogromne graficke) je vec druga prica..no iskreno se nadam da se takvo sto rastavlja samo u krajnjoj potrebi(prodaja ili nedaj boze kvar). no, ako se uzme u obzir SAMO vodeno s gpu i jednom karticom, cini mi se da je komponente lakse skinuti s vodenog. ajd opet popola 2-1 air vs h20
po ovome do sada, hmm vodeno fakat ispada za entuzijaste. no, sada bi mogli reci i par stvari koje NIKADA neces moci dobiti s zracnim hladenjem, a to ipak zagovaratelji zracnog uvijek rado izbjegnu.
to je temperatura komponenti i sistema, a to je ipak ono najvaznije, kaj ne?
znaci, ljeto. najmanja temperatura koju mozes dobiti je temperatura okoline. ok, to stoji. upalis komp, a u vecini slucajeva je on ispod stola ili nekako u nekom kutu, kaj ce reci u najvjerojatnije nepovoljnom polozaju za prirodno prozracivanje iz okoline, rekli bi izoliran od cirkulacije zraka. s vremenom, sistem dode na radnu temperaturu okoline, i sad krecemo.
zrak-sto duze pc radi, sve vise i vise grije okolni zrak. znaci nakon nekog vremena, zbog polozaja, topli zrak oko kompa se grije i sudjeluje u hladenju kompa. svakim trenom je ta temp sve visa i visa, te vent vise ne dobiva svjezi zrak, vec pocinje upuhivati sve topliji i topliji zrak, pa s vremenom sistem jednostavno zagrije zrak oko kompa te pocne raditi na visim temperaturama od radne okoline. 8800gtx kartice, a pogotovo sada ove nove G2xx (ati necu ni spominjat-pecnice) isijavaju toliko topline da im je ZRACNA radna temperatura vrlo blizu 100°C. znaci, 80-90°C zagrijanu karticu ti hladis zrakom koji je sve topliji i topliji. osobno se sjecam temperatura donje grafulje u sliju, koja je teze hladena zbog manje zraka, pa je dostizala usred ljeta tempove vise i od 90°C. pogotovo kad se u to sve uplete kipuci zrak s NB i SB koji znamo da je kod 680/780 zbog njihovog grijanja jednostavno prevruc i vrlo je tesko ohladiti ga.
znaci, zrakom hladeni sistemi postizu vrlo visoke temperature, i jedino je rjesenje pojacavanje ventova na visoke okretaje,koji u vrucim danima ionak nemaju neke koristi jer su jednostavno odvojeni od dotoka friskog zraka i moraju to raditi s vec unaprijed pregrijanim zrakom, pa se na kraju pokaze da uz buku koju dobijes velikim brzinama ventova, dobijes i jednostavno preslabo hladenje komponenti. pogotovo OCanih.
no, zato vodenim hladenjem to sve svedes na najmanju mogucu mjeru. ista prica stoji za polozaj kompa, i za okolni zrak. no, recimo u mojem slucaju, okolni zrak grije samo NB i SB, i sam hladnjak vodenog, dok su isijavanja samih komponenti po meni zanemariva. naravno, tu dolazi i zagrijavanje od napajanja, no necemo njega previse uplitati u pricu, mada je i ono jedan od vecih grijaca zraka u ljetnim danima.
i tako, dodes do spoznaje, da s vodenim drzis konstantnu temp cijelog sistema nesto visom od okoline, dok zrakom to jednostavno nemozes dobiti. u vodenom graficke NE PRELAZE 50°C (35-45°C iz iskustva do sada), CPU je do 40°C (prema everestu jezgre oko 30°C). Topli zrak koji se isijava is NB-SB-killer-napajanje prema iskustvu, ne utjece previse na temp vode u sistemu, pa samim time ne zagrijava previse samo vodeno.
ako sve to uzmemo u obzir, vodeno je upravo zbog ovoga puno bolja solucija. zrak je kako sam rekao, jeftiniji(to je izgleda najvaznija stvar

), jednostavniji za ugradnju te za nekakvo mjenjanje komponenti, i to je sve kaj bi za zrak rekao.
dok s druge strane vodeno, i skupo je, i tesko za ugradnju, opasnije zbog mogucnosti curenja i ostecivanja kompa, ali svojim djelovanje je jednostavno daleko bolje od zraka. prvenstveno zbog toga jer drzi nekakvu konstantnu temp sistema, dok zrak malo pomalo postaje sve zagrijaniji.
mada, iskreno,ako je SAMO do hladenja cpua, vodeno je neisplativo. no, za hladnje cpua ali i gpua, pogotovo u sli ili cross vraijanti, vodeno je jednostavno must have.
uglavnom,nekako mi se cini da je DIY vodeno rjesenje za OCere i jake kompove a gotova rjesenja su za neke HT masine. vodeno treba voljeti, treba puno uciti o njemu, treba se vodenome posvetiti, ako se zeli iz vodenog dobiti maksimum.
za sve ostalo je zrak