Citiraj:
Autor MAXx
Bilo bi dobro kada bi se okupili vi audiofili i napisali jedan vodić za nas njubare o HIFI-ju.
Recimo ja ne znam skoro ništa o tome, a počelo me je interesirati. Nije mi jasno zašto bi mi trebali stalci za zvučnike i što bi trebalo gledati kod kupovine zvučnika i opreme. Crn je napisao ljepi vodić za ripanje glazbe i sada uvijek tako ripam ili ono za NAS i HTPC; odmah sam poželio oboje ali sam malo ograničen prostorom.
Pošto je ovo tema "koju zvučnu?" molio bih vas da mi preporučite zvučnu karticu do maksimalno 1500 kn.
Koristila bi se za filmove i muziku pošto ne igram.
Neke sam izvukao sa cjenika pa mi recite koja je najbolja za tu namjenu:
E-MU 0404
E-MU 0404 USB
E-MU 1212M
Auzentech X-Fi Prelude
Unaprijed vam se zahvaljujem.
|
Vodič ti ne treba kao što zdravom čovjeku ne treba bijeli štap niti umjetna pužnica.
Pročeprkaj po internetu malo, kupi po svom, iskopčaj internet i odseli se na južni pol. Jedini način da budeš sretan s kupovinom i uživaš u glazbi.
Ovih dana mi, ničim izazvana, riknula audigy 2 NX usb zvučna i isto sam malo čeprkao tražeči karticu sličnih karakteristika i namjena pa da podjelim svoje mišljenje. Priznam samo usb zvučnu pa sam takve i gledao. Možda je kod PCI bolja situacija. Nevjerojatno mi je da je na tržištu praktički crna rupa na području "zvučna za stereo slušanje bez điđa miđa". Pa da to neko napravi za nekih, recimo, 800-900 kn taj bi pobrao dobrog vrhnja. Ne treba mi 5.1, ne treba milijun preampa, ne treba mi eax i ostale skraćenice, treba mi zvuk. Vjerujem da nisam jedini.
Ali pošto toga očito nema (barem ja ne mogu pronaći) ja sam se odlučio za e-mu 0202 usb. Stiže sutra-prekosutra. Znam, isto sranje od Creativa samo s malo manje đinđa ali šta ćeš, takvo vrijeme. Imao sam ju u ruci i djeluje plastično, klimavo, s trajem-jedan dan-duže od garancije naljepnicom na sebi. Ukratko, ničim se ne razlikuje od ostalih konkurenata po tom pitanju.
Zvukovno je mala razlika između 0202 i 0404, tako bar kažu specifikacije i recenzije. Više je razlika u dodatnim opcijama. 0404 ima fantomsko napajanje za mikrofone i nešto više kontrola tako da možeš uštediti 500 kn.
Sorry na ontopic pisanju. Ajmo dalje u revijalnom tonu.