Citiraj:
Autor gaudeamus
pa valjda moj seagate od 500 ima jednu, 640 ima 2 po 320 , pa valjda samo parni brojevi jedino mogu imat disk dvostruki mpr 320(2 od 160), 640. 80, 40. ne znam što je ta terabajtnom tehnologojim. pretpostavljan da ona opet kreće od jednostrukog kako bi za pola godine uz isti model i relativno male troškove mogli ubacit drugu ploću. a možda je i već parni od 2 * 500
ne znam što je smješno jer ako neznam nije to smak svijeta. pa jebote znam da ploće nisu od plastike i da stanka ne traje 2 min. kao kad na gramafonu promjeniš ploću. iako nisam kompjuterski stručnjak znam da je disk magnetizirana čelična ploća koja zapisuje binarni zapis a i može izbrisivat.
|
Svaka ploča može imat max dvije glave, dvije ploče imaju četiri glave, tri imaju 6 komada i tako redom
one sve u isto vrijeme mogu čitat/pisat tako da nema nikakvih stanki jer glava ne prelazi sa jedne ploče na drugu... također HDD zapisuje na obje strane ploče
Tvoj 500GB Seagate ima 2 ploče.... 1TB ima 3 ili 4 ploče.... 750GB ima 2 ili 3 ploče...
Stariji diskovi su također koristili više ploča kako bi povećali ukupni kapacitet
Dakle kao što sam rekao... to nije ništa novo niti revolucionarno
Kao što ti na svom disku ne osjetiš nikakvo zastajkivanje, tako nećeš osjetiti niti na nekom drugom....