View Single Post
Staro 23.07.2008., 13:01   #15
dh41400
Señor Audiophile
Moj komp

dh41400's Avatar

Datum registracije: Jan 2007
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Razmišljam o ovom WD-u Green Caviar 1 TB, ali vidim da ima dvije verzije - ta što je u testu (10EACS) i RE2 (1000FYPS), vjerojatno više optimizirana za RAID, što god to značilo. Taj disk mi se čini kao jako dobar izbor za storage u serveru. Vrti se na 5400 rpm, ali nije puno sporiji od konkurencije koju u nekim testovima čak i gazi. Troši manje energije i vjerojatno je dosta tiši, a RE2 verzija ima i 5 godina garancije.

Žao mi je što u test nisu ubacili i WD Caviar Black (1001FALS), vjerojatno bi po performansama bio u rangu Samsunga 1 TB, možda čak i bolji, a također ima 5 godina garancije.

Nadam se da će mi uskoro uletiti jedan od ovih modela iako mi se Caviar Black najviše sviđa...
WD10EACS ima varijabilnu brzinu vrtnje (ali je deklariran kao 7200rpm), pa na taj nacin i uspijeva postizat manju buku u radu (Seek 25-27 dBA).

WD1001FALS ima samo (nazalost) 3g garancije (ADM) i nesto je glasniji (seek 29-33dBA, a idle je zamjetan uz preduvjet da sve ostale komponente generiraju manje od oko 20-ak dBA).

WD1000FYPS je po pitanju MTBF-a deklariran kao enterprise HDD (nekako mi se cini idealnim za backup/server namjenu), te po broju dBA spada u tise hardove (sto se WD-a tice).
U kompu mi lezi jedan iz prethodne generacije (RE) i mogu reci da je tih (premda ne rusi brzinske rekorde) i pouzdan (zasad), a RE2 serija bi trebala bit (u praksi) jos tisa, hladnija i brza.
A i cinjenica da ima 5g garancije isto nije za bacit (ovo dosta govori ).

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Ja se ne sekiram oko toga, ako se baš kojom nesrećom i desi da mi ovaj storage disk crkne, onda je crko i kaj sad mislim ruku na srce nemam ništa tolko nenadoknadivo na njemu i sve se opet može skupit na ovaj ili onaj način...

....Na ovom mjestu napominjem - od kad kupujem nove diskove (to je negdje 2000g) niti jedan mi nije crkao (u biti čak niti zadnja dva polovna koja sam prije njih imao nisu) pa valjda neće sad počet kvragu...
Otkad sam na WD-ovim diskovima (WD300BB - 30GB/7200rpm/2MB) nisam imao iskustva sa "odbijanjem suradnje", odnosno sve zadace obavljaju kvalitetno, sigurno i relativno tiho.
BTW ovaj od 30GB josh uvijek radi ko urica, samo je bucniji od svoje novije porodice, pa mi ga se neda slusat

Citiraj:
Autor CatKiller Pregled postova
RAID5 i 3 5400rpm WD-a mi se cine savrsenim za storage. Hladno, pouzdano, tiho.
Ovo je istina, ali (uvijek postoji ali ) na slabijim kontrolerima (npr. onboard rjesenja) RAID 5 konfiguracije imaju katastrofalne brzine pisanja (uz smanjenu brzinu citanja), pa se treba dobro pazit na nacin setupa (i namjenu).

Zadnje izmijenjeno od: dh41400. 23.07.2008. u 14:23. Razlog: @CatKiller
dh41400 je offline