Citiraj:
Autor TXS
Ovo nije jos nista ucvrceno to je samo tako da se vidi kak bi izgledalo. Sad san naletio na pogrešku. Na trazisoru pise drugacije neg u shemama. Kolko sam skonto ovak ide. Imam tranzistor (mali) na kojem piše C557B(tranzistor) i to je zapravo BC557B(shema) i izgleda da sam pogrijesio. Na mjesto gdje ide BC557B(shema) stavio sam C547B(tranzistor) a kolko sam skonto treba ici C557B(tranzistor) ovo sam skonto jel mi je osto samo jedan trazistor i na njemu nepise dobro. Nadam se da nema više grešaka. Dali bi da sam ovo ovak ostavio bilo kobno?
|
ni slucajno ne ukljucuj dok sve ne provjeris nekoliko puta, pogotovo kako si tranzistore polemio, ova greska te mogla stajat par spaljenih tranzistora, BC557 i 547 su razliciti tranzistori i nikako ih ne smis zaminit, toliko volti reverzne polarizacije bi ih lako spalilo, al ok glavno da si skonta na vrime
oznake na manjim tranzistorima su obicno takve, a cesto su i na tranzistorima snage, npr za 2SC, 2SA, 2SD zna pisat samo C, A i D, i naravno broj iza
eto ucis i neke osnove pomalo