Citiraj:
Autor prljavi bluzer
Srećom, E-MU kao profesionalnija divizija...
|
Ne postoji osim kao slovo na papiru vec dobar niz godina. Ono sto je samo jos imenom EMU, zapravo je kompletno Creative Professional. Pravno gledajuci ne znam koliko jos traje prvobitni dogovor o patentima iz 1993, ali tamo vise nema skoro pa nijednog covjeka iz prijasnjih EMU vremena razvoja. To su sve novi unovaceni 30 i nesto godisnjaci koji pomazu ili mahom testiraju razne stvari koje im Creativci daju kao zadatak.
Citiraj:
Autor prljavi bluzer
Mada i njima driveri znaju biti tragikomični.
|
Ni to nazalost po EMU nije tocno. Da su bogda EMU asemblerci pisali drivere tad bi bili kao i prije, najbolji u industriji. EMU je samo hardverski primat a Creativci su ti (Professional dio) koji su bili najvise upetljani u drivere. Oni su zacrtavali sto zele i zbog toga su imali i finalnu rijec. Jedan od razloga zasto se 0/M serije nikad nije prosirila na MAC, upravo zbog nedovoljnog testiranja stabilnosti na koji su kod Mac-a daleko osjetljivi (kompaktnost trzista i suradnje) od PC sfere. Zapravo sve sto EMU izvlaci na polju DSP-a pa cak i X-fi vuce izvorom iz 1994., pa do pocetka 2000. kad su ponovo prevazisli sve oko sebe sa poprietary DSP-om :
RFX32
1994. imali su 10 godina tehnologiju ispred sve tada dostupnog sa svojim G i H chipovima. Nudeci polifoniju, procesiranje i snagu na jednom jedinom chipu sto do tada nije bilo vidjeno bez EMU VLSI-a. Taman je naivno dokapitalizirao taj ciklus uz pruzenu ruku Creative-a i nakon roga... na 03. gotovo svi ljudi su nestali jedan za drugim.
X-fi je vjerovatno zadnja stvar koja je jos donekle imala veza sa njima. Postoji mogucnost kao i sa Ensoniq-om, da jednostavno eutanaziraju to ime i samo nastave sa Creative Pro-om. Zadnja proizvodne Creative novosti su upravo na tom tragu; uopce vise nije/nece (biti) potreban EMU hardver za koristenje Digital Desktop softa ! (Emulator X) a kako stvari stoje, vjerovatno nece trebati ni za bilo sto buduce. Osim jos par preostalih kutija, jedino novo sto uopce nosi ime je bezvezni USB Midi intefejs
Hardver , posebno audio hardver, vredi koliko mu vrede driveri a kako se tu ponasa Creative kad solira, to je valjda i mrtvima jasno. Usvinjeno, mastodontski nebu pod oblake sa velicinom drivera i upravljackih programa.
Slucajno vezano za EMU...
Prije dva tjedna, dodjoh sa jednog kraceg puta i bacajuci stvari iz kofera, nadjoh vrecicu visoko na ormaru, u kojoj
mi bas stoje neki stari pokloni iz Emu. (Majice, suveniri...)
Potpuno sam i zaboravio na to sve; kruna svega su kozarci koji su bili napravljeni via 15 godina proslave za sve glavne face u EMU (prekrasnoj eco) zgradi. Upravo pronadjoh bas taj šoljichak koji sam iz ruku bivseg presidentea Mcloughlina dobio za zadnjeg posjeta 98. kad su stvari jos hardverski bile bajne :

,

,

,
8