OK, moj prvi post pa pozdrav svima ovdje...
dakle, slazem konfiguraciju (bez periferije) uz ogranicen budzet (3k kn je neki kvazi-limit). Glavni uvjet je quad procesor, te 4gb rama, primarna zadaca konfe bi bila virtualizacija (vmware etc.).
Prototip konfe (slozeno u adm-u) izgleda ovako:
MBO: Gigabyte P35-DS3L
CPU: Intel Core2Quad Q6600
RAM: 2x2GB Kingmax PC6400
HDD: Seagate 250GB SATA II 16MB ST3250410AS
VGA: Gainward 8400GS 256MB 64bit DDR2
PSU: FORTRON 400W PNF serija
Case: Chieftec SG-01B
------------
3.292,03Kn
Na papiru je izgledalo ok dok nisam naletio na review ploce
ovdje. Ukratko, ploca je riknula na zadnjem testu (QX6700 OC) i razlog je bio 4-pinski 12V PSU konektor na ploci. Ocito joj je OC quad procesora malo prevelik zalogaj. Nije da imam neke velike planove sto se OCanja tice, no to bi se moglo promjenit.
Trazeci alternativu u tom cijenovnom rangu sa 8-pinskom verzijom konektora jedina ploca koja bi tu usla je Abit IP35-E. Pitanje je dali ce promjena ploce pomoci kod OC-a i opce stabilnosti rada procesora ili bi stvari funkcionirale i na gigabajtici. Vidim dosta konfiguracija koje kombiniraju Q6600 i P35-DS3L koje cak i klokane funkcioniraju, no koliko dugo i u kakvim uvjetima (case, cooling etc.)? Drugo pitanje je u vezi napajanja. Tu su stvari dosta zbunjujuce oko tih konektora. Ako bi netko mogao razjasnit sto znaci 24+4, sto 20+8, a sto "24pin + 2x12V" bio bi mnogo zahvalan (gledao sam vec druge postove u vezi toga na ovom forumu no i dalje nije bas jasno).
Jos jedna stvar u vezi graficke. Nemam namjeru gejmat zasad neznam sto, a ako cu i imat namjeravam kupovat karticu za igranje kada dodje vrijeme za to. Ova 8400GS je tu tek tolko da popuni slot i posluzi za eventualno gledanje HD-a. Ako imate kakvu pametniju ideju od togo slobodno predlozite (integrirana graficka mozda?).
Naravno, svjestan sam da promjena ploce i napajanja deblje prelazi limit od 3k, al to se da prezivjet, dok krepavanje ploce vec teze
Hvala na pomoci