Nije post o memoriji, ali je usko vezan uz nju.
Kupio neki dan
ove hladnjake za ram i odavno se nisam toliko iznenadio nekim proizvodom, pa sam se odlucio napisat koji red i okacit par slika.
Uglavnom komp mi je uvjek oc-an do max stabilnog mhz, pa tako i ram.
Vecina brzih OC modula trazi podizanje volzaze 0,2-0,3V i za postizanje deklariranih specifikacija, a za oc jos i vise. Tako mi je bilo i sa starim talentima 2*1gb cl4 i sa novim mushkinom redline 2*2gb.
Hladnjake sam isprobao samo na mushkinu, na st su hetsprederi zaljepljeni pa mi ih se nije dalo skidat, a na mushkinu su na kopcu.
Nisam vrsio precizna mjerenja, samo koliko sam mogao odredit prst metodom
Sve se nalazi u stackeru, kavez za diskove je naopako (vent je sa unutarnje strane), vent izvlaci zrak sa diskova i puse po ramu.
Ram je deklariran 1000mhz @ 5,5,5,12 i 2,1V (+0,3) i na tim postavkama i 12cm ventom koji je udaljen 7-8cm @ 700-800rpm se grije toliko da se moze samo dotaknut, a ne i drzat prst na njemu (grafa je za takvu temp pokazivala 70-80C)
Nakon zamjene stock hladnjaka za arctic rc, ram je na dodir mlak, dizanjem voltaze za jos 0,2V, ukupno 2,3V, ram se zagrijava tek nesto vise (~5C)
Hladnjaci se jako jednostavno montiraju, jadna od plasitka pakiranja je tako profilirana da se ram modul samo umetne a oni zarezi za kopce ga pozicioniraju na pravo mjesto.
U pakiranju se dobije cetri komada, znaci za dva obostrana modula.
Jos jedna dobra stvar je da hladnjak ne zauzima puno prostora, pa se moze popunit sva cetri slota.