pozdrav opet

zbog sve većeg broja diskova (koji mi više niti ne stanu u komp) povadio bih sve diskove iz kompjutera (osim sistemskog) a ostale frknuo u drugu mašinu.
u drugu mašinu mogu stavit do ata 4 diska,meni bi trebalo još da imam 2 sata, za to imam kontroler, pa bi bilo lijepo da taj os ima bazu drivera za razne sata kontrolere.
zanima šta instalirat gore a da može brzo čitat/pisat po ntfs particijama i sata diskovima? i da mi ne kenja sa dozvolama pristupa kao win xp, nego da se može podesit da prima sve klijente. po mogućnosti da diskove mogu mapirat u my computer, da ne moram preko ftp programa pristupat diskovima.
nekakav linux ili sličan ne-windows sustav? i da je to sve skupa stabilno, da ne poćne sam od sebe brljat po diskovima, da ne kenja ako se mašina ugasi bez procesa shuting downa jer na mašini neće bit tastatura ni miš ni ekran a bogami niti ups pa je power failure zagarantiran barem 1 mjesečno, možda i češće, sad da još malo zatopli pa će krenuti redovito preopterećenje lokalne trafostanice.
obradujte me nekim prijedlogom.
hvala
edit:
nisam naveo, želim zadržati podatke na diskovima, tako da neko formatiranje u ext3 ili raiserfs, ili nešto šesto ne dolazi u obzir.
kako se ponaša win 2008 server?
mašina je p4@2,4ghz i 512 mb rama, ostalo nije bitno.