View Single Post
Staro 13.07.2008., 12:39   #24
markonio
Registered User
Moj komp

markonio's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Umjesto da naučite čovjeka, vi ga samo zbunjujete (a i mene ste zbunili svojim odgovorima)...

Citiraj:
Autor Tovar Muš2 Pregled postova
Društvo, treba mi neki link ili "kratko" objašnjenje kako radit web stranice u photoshopu. Svi mi stalno spominju photoshop kao početak za učenje, ali ja ne kužim kako. Kako slagat stranicu, kako to prebacit u html i u Dreamweaver, kako s linkovima i slične manje-više bitne-nebitne stvarčice?

Ako ima neka dobra duša da mi to samo malo objasni ili uputi na neki link...hvala!
Ciao
Pomoču photoshopa nemožeš raditi web stranice. Možeš samo napraviti slike za stranicu.
Za izradu web stranice, potrebno ti je znanje HTML-a te je poželjno znanje CSS-a, ali nije nužno.

Web stranica ti je, ustvari, obična tekstualna datoteka koja govori pregledniku šta će, kako i gdje prikazat. Npr. uzmi ovu sliku koja se nalazi tu i tu i prikaži ju u gornjem lijevom kutu preglednika. Ili, ovaj tekst koji slijedi prikaži kao boldan i ukošen u veličini 17. (sad slijedni napad od boljih poznavatelja web tehnologija...)

Kako sam ja svatio, ti si u photoshopu napravio layout i spemio ga kao web stranicu. Kad si ju učitao u Dreamweaver, nisi mogao ništa raditi jer Dreamweaver radi sa tekstom (slike samo zna prikazat).

Ako želiš napravit web stranicu, prvo moraš svladati HTML i njegovu "logiku" (koja ti očito nedostaje), tj. kako HTML funkcionira. Za početak ti savjetujem da u Dreamweaveru napraviš čistu tekstualnu (samo tekst) stranicu i da lagano proučavaš kod koji on generira. Postoji ona opcija da gledaš i kod i dizajn pa ju iskoristi. Kad taj dio svladaš, onda se pozabavi ubacivanjem slika, linkova i sl.

Ako se primiš učenja, do kraja ljeta bi mogao napraviti sasvim pristojnu stranicu kako si zamislio (prema onoj prvoj slici). Ako ti je hitno, uvjek se može nači netko tko ti to može napravit za određenu naknadu (lošu stranicu za pivo i čevape ili dobru stranicu za nekoliko tisučica krznenih životinja).

Edit: tek sad primjetih da je tema jaaaako stara...
markonio je offline   Reply With Quote