Citiraj:
Originally posted by gpremec
Ajd, vidim da se i ja tu moram umijesati. Za pocetak, posljednji diskovi koji nisu bili vakumirani su bili oni od 10-20MB velicine 28" TVa. Svi 3.5" (i svojevremeno 5.25") diskovi su vakumirani. Ona "Do Not Cover This Hole" rupica sluzi za izjednacavanje pritiska koji nastaje prilikom promjene temperature. Nikakav zrak kroz tu rupicu ne ulazi ili izlazi, vec je izjednacavanje tlaka (na modernim diskovima) izvedeno preko posebne legure, koja svojim sirenjem i skupljanjem izjednacava tlak. Zasto rupica? Upravo zbog te legure. Ta rupica postoji kada disk promijeni teperaturu za 50°C i vise, sto se bas i ne desava. Dokaz da je disk pod vakumom? Uzmi neki noviji (moze biti pokvaren) i rasarafi ga. I kada maknes sve sarafe, komora u kojoj se nalaze ploce i glave je i dalje cvrsto zatvorena, kao da je zaljepljena. Uz puno muke se napravi razmak izmedju poklopca i masivne ploce (koja ublazava vibracije) i onda cujes odredjeni (vrlo kratak) zvuk i znas da si sje ao disk. Disk je pod vakumom kako bi se osiguralo da u komori s plocama i glavama nema niti najsitnijeg zrna prasine. Probaj, uzmi neki noviji (3GB ili veci) i javi dali ti radi nakon otvaranja i zatvaranja, te potpunog formata.
Ljudi, jedno je modanje diska da bi on bio ukras na kucistu, a drugo je disk u koji moras imati povjerenja.
|
ok, pocnimo sa tim da se slazem sa tobom u zadnjoj stavki, jedno
je disk na kojem radis, a drugo disk koji pokazujes u svom modu...
a sada malo o vakuumu u diskovima - ovaj vikend sam nasao malo
vremena pa sam rastavio jedan 2,5" IBM od 6gb (neispravan,
naravno

). disk definitivno pripada novijoj generaciji diskova
i sa gornje strane ima rupicu koju ne bi smjeli pokrivati. u prilogu
je slika onoga sto je ispod te rupice: radi se o plasticnom valjku
ispunjenog aktivnim ugljenom (po mojoj procijeni). valjak je sa
gornje i donje strane zatvoren sa poroznim papirom. drugim
rijecima i te kako propusta zrak!
jos jedna sitnica: glave diskova pri citanju lebde na zracnom
jastuku koji osigurava vrlo mali ali stalni razmak od samih ploca.
da nema zraka head-crash bi po mojim saznanjima bio siguran...
i na kraju, ukoliko imas konkretne reference koje dokazuju
suprotno o ovome - salji, rado bih vidio...