View Single Post
Staro 01.07.2008., 23:19   #25
Mar
Suit up!
Moj komp

Mar's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Beren Pregled postova
Četverojezgreni procesori su budućnost. Ne samo četverojezgreni nego višejezgreni procesori kao takvi. Isto kao što je dual-core postao mainstream, tako će i quad core postati mainstream. Premda se performanse quad corea u mnogim aplikacijama neće vidjeti, činjenica je da s takvim procesorom sistem "lakše diše" jer OS procese može podijeliti na više jezgri. Druga stvar, to što će neko kupiti sistem s nekoliko bjesnih grafičkih kartica da bi se igrao na bjesnom 30" monitoru, ne znači da istovremeno neće raditi na njemu ništa drugo osim toga. Mene iskreno veseli što kad se idem igrat ne moram pogasit druge aplikacije koje su do tada bile aktive kao što sam svojedobno morao dok su Win XP tek došli, a Duron 600 je bio pila. Možda ti misliš da je to bahato, ali ja mislim da je to iskorištavanje tehnologije koja nam je dostupna.
Stop.

Procesori nemaju nikakvu ulogu što se tiče mogućnosti izvršavanja više procesa u isto vrijeme (prvenstveno igra + dodatni programi), barem ne bilo koji unazad 2-3 godine.

Stvar je u tome što su diskovi očajno spori i tromi da prate obične jednojezgrene procesore, kamoli višejezgrene.

Čak s 8 jezgri (skulltrail) performanse igara će pasti značajno (load/boot time da ne govorim) ukoliko se iole intenzivnije koristi disk (windamp/foobar ne računam - mislim na stvari poput enkodiranja videa i sl).

Jednostavno diskovi nisu predviđeni za simultane operacije i to guši cijeli sistem.

Ako load neke igre traje 10-15 sec bez procesa, sa enkodiranjem će trajati barem minutu što meni nije "ugodno", a to što će se izvršavati glatko nema veze - izvršavalo se glatko i na A64 na sckt939 i jednoj jezgri.