View Single Post
Staro 29.06.2008., 16:45   #63
borgy
kenova

borgy's Avatar

Datum registracije: Sep 2003
Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
bla bla...
Vidim da si "dodatkom" promijenio svoj post na koji sam odgovorio, ali ajde.
Mislim da se nije glupo pozivat na starog koji ima iskustva u ovakvoj situaciji jer je poprilicno lako provjeriti je li metoda neutraliziranja otrova ucinkovita ili nije. Npr. njega je ubola skrpina dok je jos bio mladjahan doktor i preporucili su mu da hladi ruku i prebrodi to preko noci. Cijelu noc nije mogo oka sklopit od bolova, na kraju mu netko od kolega kaze da proba s toplinom i stvar se rijesi. Sad recimo da je ovo slucajnost. Gosti koji su odsjeli kod nas jedno ljeto su se uboli na pauka - blago jaci otrov. Bili smo na otoku, sina i oca je odmah pocelo poprilicno boliti, umocili su prst u vrelu salicu vode u kaficu i stvar rijesena nakon 15 min - vise nije bilo bolova. Pretproslo ljeto sam se ubo na pauka ribajuci ispod kuce, sa upaljacem sam oprezno prelazio pored mjesta i - rijeseno. Oca od prijatelja je pauk ubo u stopalo na otoku, covjek plakao od bolova dok ga nisu odveli do bolnice. Cisto kao primjer za jacinu otrova.

Uzvesi to u obzir mislim da ti i bez diplome mogu reci da nemas pojma o cemu pricas, odnosno da si ti taj koji nekome recitira kako da lijeci TBC. Pogledaj malo po google-u i first-aid site-ovima npr:
Citiraj:
Autor http://www.scuba-doc.com
STINGRAY
o
Phylum Chordata, Class Chondrichthyes. These possess a serrated bony spine at the base of the dorsal surface of the tail. An integumentary sheath discharges venom when ruptured. Most injuries occur when the ray is stepped on, the tail is thrust upward and forward and fired into the foot or leg. The venom is thermolabile (deactivated with heat) and induces severe vasoconstriction.
o
Symptoms: Intense pain is felt at the site; there is local ischemia (loss of blood supply), and edema. Edges are jagged, may contain pieces of spine and secondary infection is common. Systemic effects include salivation, sweating, vomiting, diarrhea, cramps, hypotension (low blood pressure), and cardiovascular collapse.
+
Treatment: Irrigate and remove remaining spine. Immerse in hot (50 C) water until pain subsides. Give local or systemic pain relief. Cleanse, debride and suture the wound. Give tetanus protection, infection prophylaxis and monitor / support cardio-respiratory system as indicated.
Prepucavanja po forumu su besmislena, ne mogu te naucit nesto ako imas fiks ideje, ali tema je ovaj put dosta vazna i gluposti koje ce netko poslusati od "strucnjaka" se mogu pretvoriti u vrlo bolna iskustva.
borgy je offline