Meduze - opekotine se ispiru ili 10% amonijakom ili još bolje pastom ili otopinom magnezijevog sulfata da se neutralizira otrov, a poslje se zaostale žarnice može skinut pincetom ili sličnim...
Poslje se maže protuupalnom (kortikosteroidnom) kremom (beloderm npr) i antihistaminikom (fenistil gel npr) ali u biti mislim da apootekari na moru imaju i gotove mješavine tih masti koje baš za tu namjenu prave u apotekama pa su one dobar izbor i nije loše imati sa sobom u autu ili torbi...
Inače opekotine meduza su slične kao prave opekotine i količina opasnosti je proporcionalna površini tjela i simptomi variraju od crvenila do šoka, treba znati da se može javiti senzibilizacija nakon opekotine tako da
idući put kad se opečete može doćž do alergijske reakcije koja je daleko gadnija od normalne u odnosu na veličinu opekotine...
Ribe - obavezno
odmah skinuti prstenje, narukvice i tjesnu odjeću sa ubodenog uda jer je izvjesno da će nastati edem (da ne dođe do konstikcije i autoapmutacije prstiju ili čak šake ili stopala usljed pritiska) te treba izvaditi bodlju ako je ikako moguće, krvarenje se zaustavlja kompresivnim zavojem (nakon vađenja bodlje naravno) i treba potražit stručnu pomoć jer otrov riba nije baš bezazlen (ovisi o vrsti) a više uboda može biti opasno i kod slabije otrovnih vrsta...
Ako je ubod u vrat, glavu ili tjelo odma vozit na hitnu bez odlaganja i gluposti, ubod goluba primjerice u područje trbuha ako otrov prodre u trbušnu šupljinu može izazvati smrt bez pardona...
Kao prva pomoć
može se grijati (podjeljena su mišljenja oko te metode) i to ako je ruka ili noga tako da se uroni u toplu vodu temperature 60ak C (niti ovi autoriteti koji to zagovaraju se nisu točno izjasnili oko temperature ali ova se najčešeće spominje) i to na barem 15-30 min (i opet se ne ijašnjavaju točno oko toga koliko) inače što se epidemiologije tiče (za nadobudne koji komentiraju) korisnost takvog grijanja nije dokazana i koliko od tog grijanja ima koristi (iako se neki kunu u djelotvornost) je stoga jako upitno (baš zato ja to nebi uopće niti radio niti nekome savjetovao da to radi) jer prvi i glavni efekt takvog grijanja (koji je pak nedvojbeno dokazan) je širenje žila venskog sustava i kožnih kapilara što normalno ljepo pojača otplavljivanje otrova s mjesta uboda u cirkulaciju, dakle grijati u smislu "neutralizranja otrova" meni baš nema logike niti u kojem scenariju i neznam niti jedno drugo trovanje u kojem se to preporuča iako postoje stotine polipeptidnih otrova u prirodi (zmije, insekti) svuda je to strogo kontaindicirano dakle grijanje vjerojatno smanjuje samo lokalne simptome i bol radi toga jer se otrov otplavi dalje u cirkulaciju i smanji mu se koncentracija na mjestu uboda pa se zato osjeti olakšanje sad ja neznam na koliko se C taj otrov točno "neutralizira" niti je ko od zagovornika to rekao tako da je IMHO radi toga još sumnjivija ta metoda i posebno ovo kaj Tbred veli - "da ideš po simptomatsku terapiju u bolnicu da nebi bilo kasne faze trovanja" upravo to dokazuje kaj ta metoda točno radi...
Sistem zaljevanja vrućom vodom "iz motora" teoretski bi stvarno i mogao umlatit otrov ali mi nije jasno kako bi to izveo da se ne opečeš vodom što je definitivno nepoželjno jerr kombinacija onečišćene rane i opekotine je koma, neznam koji medicinar bi to preporučio ali ja bi ozbiljno provjerio di je dobio diplomu, isto je i sa ekstremnim hlađenjem (kao neki navoda da se isto može neutralizirati otrov) a ja opet neznam kako bi to izveo bez da napraviš smrzotinu na mjestu uboda (a blago hlađenje još pojačava bolove) niti su se rashlađivači izjasnili kolika je točno "donja radna temperatura" tog otrova, inače za škarpinu postoji neki australski antiserum ali neznam jel to kod nas uopće registrirano i koliko se to koristi...
Ježevi - nisu otrovni ali mogu itekako napraviti probleme, može se vaditi odma ako se ima uvjete (treba dezinficirati mjesto uboda i "instrumente") i dobro je da je koža razmekšana jer olakšava posao, uspjeh ovisi o vještini "kirurga" vjerujem da ko ima prakse može to sam lako rješit...
Inače ako je na mjestu na koje se ne gazi može se i pričekati da ispadne ako se nekme neda vadit i kopat po nozi jer vjerojatno neće dublje ić (pazit na znakove upale naravno a to su oteklina, crvenilo, bol i temperatura) ali ako je na mjestima di ti smeta hodanju bi svakako trebalo to izvaditi odma ako je ikako moguće jer će se samo zabijati sve dublje i dublje i napravit probleme prije ili kasnije, izbacivanje "samo od sebe" je li-la jer prije svega to ovisi o tome koliko debelu kožu neko ima i kako se to zabilo (kolko smeta i može li čekati) uglavnom nakon vađenja bi trebalo mjesto namazati nekom antibiotskom kremom/mašću (betrion) ako je sve izvađeno nebi trebalo biti problema, i da
anti-tetanus je must have - uvjek ako niste sigurni da ste cjepljeni, imunost traje 5g nakon cjepljenja i zadnje redovno cjepljenje je na kraju srednje škole - i inače je tako kod svih ubodnih rana...
Mljeko od smokve, paradajz i sl gluposti su u biti samo hidratiziranje kože na tom mjestu da se omekša ili podstakne upala, isto se postigne sa namakanjem u običnoj vulgaris vodi...
Oće li se ić doktoru ili ne je na svakome ponaosob da odluči, uglavnom ako si siguran da ćeš sve sam rješit nejdi, ako postoji u glavi imalo sumnje u to kaj radiš bolje idi dda nebi poslje bilo jooj...
@Hamm
Koda si mene opisao...