Pozdrav.Trebam vas savjet za jednu reklamaciju koja mi se vuce vec mjesecima.Radi se o fotoaparatu Canon A710IS i Photo Centru u Zagrebu.U 3 mjesecu ,kad sam pregledavao slike s putovanja primjetio sam na svim slikama mrtvi zeleni pixel u gornjem desnom kutu.Mislio sam isprva da mi je leca prljava ,ali se ispostavili da je na senzoru uredaja.Kontaktirao sam Photo centar i gospodica mi je rekla da im posaljem uredaj i da ce oni softverski rijesiti problem.Posaljem uredaj s detaljnim opisom problema i jos napomenem da sam zadovoljan dnevnim fotografijama ,ali da slike slikane u losijim uvjetima(nocno snimanje) ispadaju lose i zrnate ,ali to se dalo manualnim postavkma ublaziti.Nakon vise od mjesec dana oni mi salju foto aparat bez ikakvog opisa sto se radilo i zakljucka.Napisano samo na garantnom listu Optical unit.Zovem ja njih i teta mi kaze da su mjenjali komplet opticku jedinicu uredaja, premda je bila rekla da ce softverski rijesiti problem.Prode 20-setak dana i ja se uhvatim fotografiranja.Odmah mi je bilo jasno da nesto nije u redu.Uredaj je u auto modu sporo i netocno odredivao svjetlinu(to se primjeti na LCD zaslonu kao usporeno treperenje) i cuo se zvuk suskanja blende dok odreduje svjetlinu sto prije nije bio slucaj.Veselje je bilo jos i vece kad sam prenio slike na komp i uocio 4 mrtva pixela na svima slikama.Zovem ja njih opet i kazem da nesto nije u redu s uredajem i da su slike gore nego prije.I kaze teta da posaljem opet uredaj.Prode opet mjesec dana i jucer mene teta zove i kaze da su softverski makli pixele i da su po njima slike u redu.Nije pomoglo sto sam im poslao slike slikane u AUTO modu(znaci bez mog utjecaja) i obrazlozio da slike slikane u kuci pri dnevnom svjetlu ispadaju kao da su slikane pri nikakvom osvjetljenju(kao da je noc).Po njima je i suskanje u redu premda prije nije toga bilo.Nije mi jasno zbog cega nisu prvi put softverski rijesili pixele nego su zamjenili pola aparata i vjerovatno nesto zasrali ,a sad se ograduju.Zadnja dva dana testiram aparat.Usporedujuci ga s malim smecem HP n630 koje kosta kojih 500 kn ispada da taj daje bolje slike u zatvorenim uvjetima(uredaj bolje odredi svjetlinu) nego moj 5 puta skuplji.Covjek mi u lokalnoj trgovini izvadio model A720IS (isti kao moj sami ima noviji procesor) i normalno ovaj bez ikakvih problema podesava svjetlinu,nema suskanja, slike kristalne.Sad vise ne znam sto mi je ciniti, dao sam cijelu placu za fotoaparat kojim sam bio zadovoljan i sad mi je uopce zao sto sam ga slao zbog jednog pixela.Molim vse savjete, iskustva i preporuke.
P.S.
Zanima me kad se kaze softversko uklanjanje mrtvih pixela na sta se zapravo misli.Jer ako je pixel fizicko ostecenje senzora da li je ovo samo prikrivanje problema.Hvala