Update: Ona ugrađena virtualizacija je teška beta i ne radi ako je pod regijom bilo što osim English (US), kad je proradila onda ne želi uvesti VM napravljene isto tako Microsoftovim Virtual PC-om
Broj procesa i servica sam ručno smanjio na prihvatljiv broj (oko 30 procesa) iako moram priznati da je sustav vrlo živahno radio i sa 45-50. Daleko živahnije nego Vista sa 30-tak. Sad naravno radi još živahnije tako da možda i ima neke istine u tome da je 10% ili više brži od Viste.
Kao što je već napisano ovdje i u članku po defaultu nije omogućen aero i tada sustav sam po sebi radi izuzetno brzo, usudim se reći brže nego WinXP, recimo da me brzinom podsjetio na Win98SE.
Mana je što nema system restore a samim time je ranjiv na prčkanje po sustavu. Umjesto toga se valjda koristi Windows Server Backup.
U svakom slučaju tko ima vremena i volje probati vrlo zanimljiv i brz sustav. Kako se piše po Internetu, Vista kakva je trebala biti
Edit: Za vječna gunđala, možda najvažnije:
Windows server 2008 NE DRLJA STALNO NEŠTO PO HARD DISKU 
Jer nije uključen prefetch, ostavio sam bez njega baš da vidim kako će raditi. Sad memorija nije iskorištena do kraja nego jednako kao u WinXP zjapi prazna (meni trenutno oko 2,5GB)