Citiraj:
Autor Bubba
Uf, uf, sad kad vam dolezi Vizaž sa turbo provjerenim linkovima koje mu je poslala jetrva od Misaka, naravno, s galaksijedotorg.
|
Je off topic, ali Misak mi je pri vrhu liste najkretenskijih medijskih osoba u RH. Lik je cisto ok, i vjerojatno to radi iz zabave te jako sumnjam da to sve ozbiljno shvaca, ali kolicina gluposti koju siri svojom emisijom je kriminalna.
Citiraj:
Autor IceFisherman
ja čitam .. ali ti očito ne .. navel sam gore alternativne metode dobivanja vodika ...
|
Aha, aluminij i galij. sto reci nego: OMG!? Galij je jako rijedak i tesko ga je dobiti. Aluminij je jako skup za proizvesti i tu ne mislim samo novcano skup nego energetski skup: za dobiti cisti aluminij trebas utrositi hrpe struje i raznih drugih resursa. Pomijesas aluminij, galij i vodu i dobit ces nesto malo vodika, polovicu vodika ces odmah u startu popusiti jer ce ga aluminij vezati i dobio si beskorisni aluminijev hidroksid. S energetskog stajalista tu si debelo u minusu, kao da imas kovceg pun novcanica od 1000 eura i pokusavas se ugrijati tako da ih palis jednu po jednu. Energiju bi ustedio da odmah samo aluminij recikliras pa ga ne trebas prozivoditi od nule, a ne da ga trosis na dobivanje vodika.
Nije mi bas previse jasna ta opsesija ljudi vodikom. Ljudima ostane u sjecanju pokusa sa praskavcem, od nekuda doznaju da zvijezde kao gorivo trose vodik, dodaj tome da vodika ima u obicnoj vodi i sve to dobro zvuci, samo sto nama bas i ne pomaze. Prvo, energetski ucinkovit proces za masovnu proizvodnju vodika (jos) nemamo. Drugo, a slijedi iz prvog, s tim proizvedenim vodikom nemamo sto napraviti, a da bi to bilo korisno. Mozemo ga spaliti (u svrhu kurcenja kao u novom BMW-u ili space shuttleu gdje je vodik prakticno gorivo, ali ne i isplativo), mozemo ga upotrijebiti u bombi i raznijeti nesto. I to je to.