View Single Post
Staro 18.06.2008., 22:41   #3
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Kvaka22 Pregled postova
Ovako, ponajprije isprike ako je ovo u krivoj temi. ne cini mi se kao tema za software rubriku, pa je zato u svastari.

Dakle, trebam izracunati 20-ak povrsina nepravilnog oblika. Sve su mi duljine stranica poznate, ali mi se ne da "razbijati" sve na cetverokute i torkute, pa onda racunati, pa bi mi bilo draze da se u neki program upisu duljine stranica, a ovaj izbaci povrsinu.
Cekaj cekaj cekaj malo? "Nepravilna" tjela a imas sve "stranice"? Radi li se tu o konveksnim poligonima kojim slucajem? Ako da, a znas duljine svih stranica, mozes napraviti sam program za to u nekom od tvojih omiljenih programskih jezika - koordinatiziraj poligon (uzmi proizvoljnu tocku kao ishodiste i jednostavno izracunaj udaljenosti susjednih tocaka te ponavljaj to dok ne dobijes sve tocke, jako jednostavno za implementirati) i nakon toga mozes racunati povrsinu ovako:

P=1/2sum(i:0~n-1)(x_i*y_i+1 - x_i+1*y_i) (s time da pretpostavis da je n-a, tj. zadnja tocka jednaka pocetnoj).

Ako su pak ta "nepravilan tijela" nekakve zatvorene krivulje, tu ces se morat gombati sa diferencijalnom geometrijom...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote