View Single Post
Staro 17.06.2008., 20:13   #567
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Onda ću ti napisati kompletno jer očito ovdje nikad ne valja kad se nešto pojednostavni.
Dakle:
Kada disk otkrije bad sektor, prvo se pokušaju izvuć podaci s tog sektora, nalazi se ispravan sektor, spašeni podaci se zapisuju na ispravan sektor, te se bad sectoru onemogućuju bilokakve I/O operacije. Točnije, sve I/O operacije se šalju ispravnom sektoru u kojem su ti podaci.

Možda sam se krivo izrazio kad sam rekao grupiranje pa me niste shvatili.

EDIT: Kod FAT-a nema tog HotFixinga ( mislim da se tako zove ) i kad se želi pročitati podatak s bad sektora, dobivamo poruku Abort, Retry, or Fail? dok kod NTFS-a, kao što sam napisao, ispravan sektor zamjenjuje bad sektor i to ne utječe na rad. A sad što se ja tu i tam krivo izrazim, to je drugi par čarapa
Dinamicko remapiranje bad clustera nije NTFS osobina, vec osobina diska i to ovisno o standardu (SCSI IOCTL_DISK_REASSIGN_BLOCKS komanda 0x7 to radi, ATA ne podrzava osim nekih diskova koji to podrzavaju kroz FW). Jedina razlika NTFS-a i FAT-a je sto NTFS radi automatski (prema OS-u), a FAT samo CHKDSK naredbom. BTW, ni to ne pomaze NTFS-u da soft RAID ozivi ako jedan disk ima bad sectore (veliki propust NTFS-a).

NTFS je samo file system. Nista vise. K tome podosta zastario i nesto sporiji od FAT-a, ali s par drugih bitnih stvari. Nazalost, sa bad sectorima na disku nema nista posebno.