Neki dan mi došli iz T-coma update-irat moj MaxTV da mogu gledat i HD. Promjenili router i STB (Motorola->Atlanta). Sve radi odlično, HD već treći dan gledam bez ijednog problema.
Imam jedno pitanje u vezi formata slike. U postavkama na MaxTV izborniku sam odabrao format ekrana 16:9 jer imam takav TV. Mijenjanjem programa automatski mi se mjenja format zavisno dali sam na HD programima (16:9) ili na SD programima (4:3). Na staroj motoroli (iako su također postavke bile podešene na TV 16:9) sam ovo mijenjenje morao raditi "ručno" sa daljinskim od TV-a. Zanimljivo je još i slijedeće - kada sada (sa Atlantom) pritisnem na daljiskom od TVa omjer slike 4:3 on mi jednostavno scale-a sliku koja je bila na 16:9 na način da se i crne trake sa strane isto scale-aju pa je sada vidljiv dio slike (tv programa) skupljen u odnosu na orginal. Naravno da sada zapravo i nema smisla koristiti ovaj mod (4:3) TV-a kada Atlanta automatski prebacuje aspect ratio ali ovo ima i jedan veliki nedostatak.
Što ako želim gledati standardi program 4:3 u formatu 16:9 (razvučeno)?! Sada to više nije moguće jer TV uvijek dobiva signal 16:9 bilo da ja gledam 4:3 ili 16:9 (samo kad je to 4:3 onda su u signalu 16:9 sadržane i one crne trake sastrane). Dakle na TV-u moram uvijek imat namješten mod rada 16:9. 4:3 programe je nemoguće više gledati onako razvučene (sa debelim ljudima

). Osobno nevolim tako razvučenu 4:3 sliku, ali je korisna ako netko npr. ima plazmu, a TV mu u pozadini čitav dan upaljen, pa da ne brine o burn-inu zbog onih crnih traka. Također, nove plazme imaju i razne "alate" koji na mjestima onih crnih traka miču pixele dok se gleda 4:3 kako nebi došlo do burn-ina. Međutim kod ovakvog Max-TV signala Plazma neće ni skužit da je slika u 4:3 formatu jer dobiva signal 16:9. Njoj će one crne trake zapravo biti "dio programa".
Na motoroli nisam imao tih problema. Bilo bi puno bolje da Atlanta šalje anamorfic signal koji onda sami krojimo po TV-u kako želimo. Da 4:3 bude stvarno 4:3, a ne 16:9 sa crnim trakama na rubu. Ima li način da se to postigne a da ja ne znam kako?