Bio sam jučer na HRT-u i malo pričao s ljudima. Slika je tako mutnija jer se emitira u 1080i formatu koji je prilagođeniji za statičnije scene, a ne u nekom od p formata. 1080p je za sada nemoguće emitirati jer zahtijeva duplo veći bandwidth, skuplju opremu itd., ali kroz godine pred nama i napredak u kodecima i tehnici valjda će i do toga doći. 720p bi bio idealan za Euro, ali problem je rat standarda i to što recimo BBC i još neke kuće nikakvu rezoluciju manju od 1080 ne smatraju HD-om. Europa nije oko toga potpuno jedinstvena. Uglavnom sad je prijelazno razdoblje, standardi se još definiraju i jednostavno treba čekati da se to sve iskristalizira. MPEG4 je odabran zbog puno bolje kompresije pa će jednim kanalom biti moguće slati 4 programa, dok bi sa MPEG2 to bio samo 1.
Kod DVB-T standardne rezolucije koristi se MPEG2 kompresija pa je čovjek rekao da u uvjetima kvalitetnog prijama signala analogna TV daje bolju sliku veće oštrine i malo boljih boja, a to se kod digitalne izgubi kompresijom. Naravno, 2010. prelazimo na digitalnu tv pa je bespredmetno o tome pričati, tako je odlučeno i gotovo.
Dodao bih samo da na TV-u od 55cm (starom 20 god. bez ikakvih ulaza) gledam analogni signal s 2-3m udaljenosti i zadovoljan sam slikom. HD signal ne dopire do mene i do 2010., do kad se emitira analogna, ostat ću na ovome. Nadam se da će tad i signal biti bolji, TV-i jeftiniji i opremljeni MPEG4 dekoderom, a na programu nešto zanimljivo

. Ako sam mogao do sada ovako gledati televiziju moći ću se strpiti još 2 godine i preskočiti zbrke, frustracije, nelogičnosti i ostale dječje bolesti prisutne kod ove (kao i svake nove) tehnologije.