Pročitao sam većinu postova i ne da mi se pojedinačno sad quote-at, samo ću napisati nekoliko preporuka....
Ukoliko sklapate jeftini HTPC da biste propuštali HD signal TV-u, onda ovaj "interlaced" materijal kojeg HRT šalje se može takav poslati TVu i neće biti problema.
Ukoliko želite gledati ovaj HD u punom ugođaju na računalu, na LCDu ili velikom CRTu, e onda treba koristiti deinterlacing.
Naime, ukoliko se koristi CoreAVC koji uopće nije loš, onda se sa jednim prosječnim CPUom ( amd 4200+ x2 ili jačim ) može gledati slika bez trzanja, sa jednim bezveznim deinterlacingom ( bob, blend, i tako to, bezveze )...ali tu ugođaj nije ni blizu savršenog, jer gledate 25 slika u sekundi, deinterlacing je koma, nula... grozota
I šta je onda za učiniti :
treba imati recimo nvidia 8500gt ili jaču, ili ati x1950gt (koju ja imam) ili jaču, i onda napraviti sljedeće. Umisto software-skog codeca, coreavc-a, instalira se powerdvd da bi se dobili cyberlink h.264/avc decoder... koji ima mogućnost hw akceleracije. To se odmah vidi ako se upali neki 1080i/p materijal u powerdvdu, znatno smanjenje korištenja cpu-a. Ali, svi se na netu čude kako ta akceleracija ne radi u drugim programima (kmp, mpc itd.).
E pa ja sam uspio naći odgovor.
Naime, ako se ništa ne prčka po driverima od grafičke kartice, onda sve radi sa coreavc-om. Ali, pazite ovo. Ako slučajno odete u postavke drivera i namistite bilo kakvi deinterlacing u AVIVO opcijama, onda vam prestane raditi TV, i jedini način da proradi je da se koristi vistin EVR renderer.
Zato sam ja do sad, nakon šta san mora izbrisati postavke drivera iz registry-a da bi opet radilo sa VMR9, koristia coreavc za gledanje hd filmova.. i nije mi padalo napamet ići opet u AVIVO opcije. Ali, ako se ubaci cyberlink decoder u mediaportal ili dvbdream... jedini način da se dobije akceleracija je da se ukljuci deinterlacing u AVIVO opcijama... i paff...
Dobijete vektorski deinterlacing, akceleraciju sa strane graficke... zauzeće cpu-a oko 50% namjesto 80%... i slika klizi da je to za ne vjerovati.
Ali, ako želite gledati to na TV-u, a slati sa računala... onda je dovoljno koristiti coreavc, jer taj interlaced materijal će TV normalno prikazivati, kliziti će.
Znači opcije su valjda sljedeće :
Amd 4200 x2 ili jači, ati x1950 ili jača, powerdvd8 radi codeca, mediaportal za gledanje, vista radi renderera ( ne biste vjerovali, eto upravo sam išao provjeriti hoće li upaliti sa vmr9... nema šanse ), i fino podesiti decoder da koristi DxVA (koristeći recimo graphedit, jer nisam siguran da je to po defaultu ukljuceno)... i to je onda to... imate sliku koja potpuno klizi..
Jedini način da se eventualno tada vidi zamućenje bilo bi zbog presporog LCD-a.
EDIT: eh da, pardon, izgleda da ste u tom slučaju također osuđeni koristiti mediaportal, ili dvbviewer(ali njega nisam probao), jer dvbdream nema opciju izabiranja EVR renderera, niti cyberlink h264 codeca...
EDIT #2 : upravo sam probao dvbviewer, namjestio decodere kako spada... i sve radi kao metak.. deinterlacing klizi, vektorski, cpu na 50ak %... sve ja kao po loju. Ogromna razlika u odnosu na coreAVC, ne u tome sta ne trza.. ni sa coreAVC ne trza, ali deinterlacing je milijun puta bolji