Za sve koje zanima kako uhvatiti HRT HD i gledati ga na HD TV uređaju evo malog vodiča.
Kupio sam HD ready Samsung od 32'' (80 i kusur cm) i to je kao što znate osnova cijele priče. Ako nemate HD TV onda nemojte ni čitati ovaj post.
Na našem tržištu postoji nekolicina DVB-T recivera koji podržavaju MPEG-4 ali su im cijene astronomske.
Drugo rješenja koje i ja osobno koristim je HTPC računalo. Pristojni HTPC se može složiti za 1500kn ili ako imate slobodnih starih komponenti za računalo možda i manje. Pri slaganju sistema postoje komponente koje su obavezne za ovakav stroj. Naravno uz dodatak Bluray optičkog uređaja mogu se gledati i HD filmovi. Matroske (.mkv) datoteke se mogu gledati bez ikakvih problema.
Moja konfiguracija sadrži slijedeće komponente:
1. CPU - AMD Athlon X2 4850e -
589,00kn -
Links
proc radi na 2.5GHz ima 1MB cache i troši samo 45W ne zagrijava se previše pa je i prilično tih. Postoje modeli 4450e(2.3GHz) i 4050e(2.1GHz) koji su malo jeftiniji.
2. MB - Gigabyte MA78GM-S2H -
578,34kn -
VeMil
matična obavezno mora imati novi
AMD 780G Chipset koji ima integriranu grafiku Radeon 3200 koji je u stanju bez ikakvih problem prikazati HD saržaj bez prevelikog opterećenja procesora. Matična ima i HDMI izlaz koji šalje sliku i zvuk.
3. TV kartica - AVERMEDIA DVB-T, Super 007 - 349kn -
HGspot
Ova kartica podržava MPEG-4 HD kakav prikazuje HRT. Postoje i druga rješenja kao TerraTec Cinergy 2400i(600kn) ali su dosta skuplje.
Ove tri komponente su
obavezne ako želite gledati HRT HD bez trzanja, trokanja na vašem novom HD televizoru. Ostale komponente su nebitne (po vlastitom izboru/sredstvima), mogu poslužiti i stare ako ih imate.
4. RAM - A-Data DDR2 1GB *2 + A-Data 512MB(za VGA) - 260kn -
VeMil
RAM nije toliko bitan ali je preporučljivo da imate najmanje 2GB radne memorije + koliko želite dodjeliti integriranoj grafici na matičnoj ploči.
5. HD - Seagate 250GB - 310kn -
VeMil
HD nije toliko bitan pa ako imate neki stari IDE(PATA) hard može i on poslužiti. Vodite računa o prostoru jer snimanje HD kanala zauzima jako puno prostora.
Ostale navedene komponente su stvar vlastitog izbora i olakšavaju korištenje ovog računala kao standardnog recivera.
Daljinski upravljač MICROSOFT za WinMCE - 179kn -
Links
Bežični miš i/ili tipkovnica - stvarni ih ima dosta na tržištu
Kućište - poslužit će bili koje desktop kućište ali ima i par specijaliziranih za HTPC računala kao
Thermaltake DH101 ali cijena ima je preko 1500kn
Nadam se da sam Vam barem malo pomogao da možete uživati u pobjedama naše izabrane vrste na Euru u visokoj rezoluciji.