Pozdrav svima!
Evo ovakav je problem:
Danas sam prijatelju iša podesit wirelles lan i ADSL. Kupili smo u dućanu pci wirelless karticu. Kada sam otvorio računalo da ubacim karticu, radi velike šume kabela, morao sam isčupati napajanje iz HDD-a. Znate i sami kako je molexe ponekad nezgodno izvući, ali proces (izvlačenja kabela) se nije razlikova od stotina drugih koje sam radio. Sve smo spojili, zatvorili nazad i upalili računalo.
Hladan tuš!
Računalo uopće ne detektira hard, a hard se niti ne zavrti. Ne daje nikakve znakove života. Prova sam različite konektore, drugo računalo, ništa. Kao da struja ne dolazi uopće u njega.
Do sada sam ima iskustava sa pokvarenim diskovima, i mislim da bi uvik bio slučaj da se oni barem zavrte i računalo zapne u post screenu. Ovdje toga nema, kod provjere diskova samo proleti, kao da ništa i nije spojeno.
Prvo sam mislio da sam oštetio molex konektor na HDD-u, prova sam ga sa upaljenim kompom pomicat silom, da dođe do kakvog kontakta i ništa.
Na donjoj strani elektronike nema vidnih oštećenja, diobro sam provjerio i najsitnije komponente, nema nepravilnosti.
Zanima me je li ovo klasičan primjer crkavanja diska ili ima nade?
Jedna dobra stvar je da posjedujem identičan disk u drugome računalu, pa mi je pala napamet zamjena elektronike, samo za spašavanje podataka. Priznajem da to nisam nikad radio i ne znam koliko je zahtjevno i bojim se da ne upropastim i ovaj "dobri" disk.
Mislim da su model i kapacitet nevažni ali eto: Maxtor 80 gb diamondmax plus 9, PATA