OVERCLOCKING
Sa pločom se družim tek nešto više od tjedan dana i mogu reć da sam se ugodno iznenadio mogućnostima (tweakanja) ove ploče. Rezultate sam već prije postao iako ih nema previše. Memorija me počela zafrkavat u zadnjih 2-3 dana i nikako da postignem ono što sam si zacrtao stoga će i ovaj review proći bez testova osim onih koje sam već postao i maximalnog fsb-a.
Dakle, ono što još nigdje nisam spomenuo je da sam s pločom uspio izvući 520MHz FSB-a što smatram solidnim rezultatom jedne ploče bazirane na X38 chipsetu. SetFSB mi nije tada radio pa bi sigurno uspio izvući par (desetaka) MHz iz nje. Zanimljivo je to što napone nisam trebao previše dirat. NB voltage sam svakako morao radi memorije koja se neće upalit bez namještenih 1.35V za NB stoga je vrijednost toliko i iznosila prilikom 520MHz. VTT sam reda radi stavio na 1.2V dok PLL nisam kretao i ostavio ga na 1.51V. Vjerovatno vam kroz glavu prolazi zašto nisam (kad sam već izvlačio max FSB) išao sa većim naponima. Jesam, svakako sam išao i do ne dozvoljenih granica no FSB jednostavno neide poviše 520MHz iz BIOSa. Sumnjao sam da me proc bocka (i još sumnjam) jer i na P5K neide poviše 530MHz. Veće voltaže jednostavno nisu imale smisla pa stoga radije ne trpati zaludu i vratiti na normalne i prihvatljive postavke.
Validacija
Najviši takt koji sam postigao je 4.5GHz na E8400 no zbog većeg takta kojeg sam prije toga postigao na P5K nisam pravio SS u nadi da će ići još više. Žao mi je što nemam bolje hlađenje da izvučem još iz Wolfija no unatoč tome, rezultat je i više nego dobar za jednu ploču baziranu na X38 chipsetu. Ukoliko cooler dođe do kraja tjedna, nadam se da ću srušiti i tih predhodno postignutih 4.6GHz na P5K.
Nabrzaka sam odvrtio i PiFast (
tema @ PCE):
Validacija
I za temu "
SPi 1M Sub 4GHz contest @ PCE" se ploča pokazala u svojim tweakerskim mogućnostima (iako nije potrebno samo taj dio tweakanja, najjvažniji je).
Validacija
Možda bude novih rezultata ubrzo ako uspijem obuzdat memoriju. Tražio sam još i maximalni stabilni FSB i bio je negdje oko 460MHz što je više manje dobro za ovu ploču.
Pošto svi znamo da vrijednosti napona koje postavimo u BIOSu nisu i one stvarne,
OVDJE pogledajte sva mjerna mjesta pojedinog elementa i ukoliko želite poigrajte se sa multimetrom.
Soka ne fali ni jednoj komponeni stoga nema ni potrebe za volt modovima.