View Single Post
Staro 28.05.2008., 12:22   #57
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Možete vi dramiti o lošim zakonima koliko god hoćete. Nisu oni loši, nego je provedba loša. Svi ti zakoni bi trebali doprinjeti boljoj sigurnosti u prometu. Problem je u (ne)kulturi vozača. Ta kultura se ne uči od drakonskih zakonskih kazni i propisa nego od roditelja, škole i društva. A poučak jednog sociologa keže da nema kulture dok se preci u 3 naraštaja nisu kupali u kadi i srali u zahodsku školjku.

Zbog te opće nekulture života, pa tako i vožnje, zakonodavac mora izmišljati sulude propise kako bi to nekako riješio. Naravno da u tome ne uspjeva. Još danas znam ljude kojima pojas smeta, a žmigavci u autu služe za ukras.

Jedan od takvih suludih propisa je ovaj od 0 promila. Naime, da je netko uključio mozak, vidio bi da nisu problem vozači izmežu 0 i 0,5 promila nego oni iznad 1,5.

Onaj dio o snazi auta je sasvim pozitivan. Jedino bi stvar trebalo ograničiti na godine vozača. I to iz vrlo jednostavnog razloga. Sa 17,5 godina položi vozački, pola godine ne vozi nikako, daljnjih godinu iznimno kada mu roditelji dopuste i još godinu redovito vikendom. U to vrijeme nije naučio baš ništa osim da se što prije ižiiv na autu u ograničenom vremenu dok ga posjeduje.

Auto od 100 KS je sasvim dovoljno jaka mašina da se napravi sasvim lijepa prometna nesreća sa većim bojem poginulih. Dovoljno je živahan da između ležečih policajaca razvuče 80km/h (a ograničenje je 40). Nitko mi ne može dokazati da mu to nije dovoljno za sasvim lijepu vožnju po gradu, a i za duži put. Primjeri takvih suta su šaroliki. Od malih Clia i Pola, preko Golfa, Škoda i Seata, do Pasata i sl. Dakle izbor je za svakoga, a svaki taj auto se može ugodno voziti po gradu i na putu za naše Jadransko more.

Još jedan primjer gluposti koji nema veze sa zakonom su auto škole u kojima u večini slučajeva ne nauče budućeg vozača baš ničemu. Voze se 30 po prometnici gdje je ograničenje 60 ili prebacuju u 5 brzinu sa 70km/h. Ne samo da su takvi vozači opasni nego i štete svom vozilu. A kod TDI motora i negativno utjeću na potrošnju goriva. Kome je to u interesu ja stvarno ne znam.

Zbog takvog instruktora sam imao i kronični strah od vožnje autom (i kada me netko drugi vozio). Sam nisam do prije 2 godine položio vozački. Tada sam pod prisilom opet krenuo u tu avanturu i imao izuzetnu sreću završiti kod odličnog instruktora. Taj mi mladac nije dozvoljavao voziti ispod ograničenja, brzine sam morao mijenjati prema Turbu a najvažnija dodatna papućica mu je bila gas. Sada se više ne bojim vožnje niti brzine, a niti kazne me ne zabrinjavaju nimalo. Iako mi uskoro odlazi pripravnički staž, novi auto će biti po sadašnjim propisima. Nema potrebe za jačim. Ionako najbrže mogu voziti po autoputu nekih 150km/h da me policija previše ne kažnjava. A to sasvim lijepo mogu i sa sadašnjim slabićem od 90 KS.

Jedna anketa je pokazivala kako 78% Hrvata misli kako vozi bolje od prosjeka, a realno bi bilo kako 78% ih ne zna voziti nego se nekako prevesi od točke A do točke B. Količina gluposti koje ljudi rade je upravo zapanjujuća. Posebno se to odnosi na promet iza vozila koji je možda i važniji od onog ispred tebe. Barem 50% krivo koristi mjenjač, a preko 80% ne zna koristiti žmigavce jer ne zna propise. Ovo zadnje se posebno odnosi na kružne tokove (zbog toga moraš uletavati na sreću) i križanje u kojem glavna cesta ide pod 90 stupnjeva.

I opet ponavljam kako nije problem zakon nego ljudi koji moraju piti (zbog našeg domaćeg alkoholičarskog mentaliteta) i voziti prebrze aute (zbog čiste malograđaštine).
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline