Citiraj:
Autor MaCiC
haha psst , u BiH se moraju jos nositi naljepnice sa oznakom L ako imas manje od 2 god iskustva, neznam sad kako je ovdje u HR ... al šta jest jest 10 KM i pilaj dalje 
|
Nije L. Po zakonu početnici moraju imati slovo P i ispod njega broj vozačke dozvole. To je naljepnica dimenzija 20x25cm i lijepi se sa vanjske strane zadnjeg stakla. Ja je nemam, zaustavljali su me par puta, ali mi nisu naplatili kaznu zbog toga što je nemam.
Inače svrhu te naljepnice ne vidim nigdje.
Citiraj:
Autor BladeRunner
A jebemu sad jebem do 23.00 i jedva izdržavam, neznan kako ću sad po cijelu noć...  
|
Ništa se ti ne brini, ja kad dođem u Dubrovnik pokazaćuti šta i kako poslije 23:00.
Citiraj:
Autor WraGG
Nikada se nisu morale nositi, pa ne moraju ni sada. A i kod nas policija više nije jeftina. Nece da te pusti bez 50KM  
|
Nije baš da te neće pustiti bez 50KM.
Za mene se zalijepio jedan idiot od drota, Avdić Jasmin (on mi je i naplatio 50KM kazne, ali o tomeću malo kasnije). Lik me 3 puta zaustavlja u dva mjeseca. 1 sam bio u autu, druga dva puta pjeske. U sred bijela dana mi traži ličnu, i to iz grupe od 30-35 učenika koji idu kući u grupi on pravo na mene...
Juče sam se sa frendom parkirao na rezervisano mjsto (frend od tog starog je Precjedavajući parlamenta BIH). Dakle parkirao sam se na njegovo mjesto pred zgradom jer njega nije bilo tu, a nije bilo ni mjesta sem tu. Pošto ga čuva policija (ima ona plava kućica ispred zgrade) izlazi pandur. Pogađate JASMIN AVDIĆ... BINGO... Lik pravo na mene i samo što je zaustio daj dokumente, izlazi frend i Jasmin se sav popišan okrenu nazad.
Dakle dok si sa guzonjinim sinom neće ti išta.
Citiraj:
Autor Problem
ja sam mislio da tamo ni netreba vozacka 
|
Najžalosnije je što te koji se voze bez vozačke dozvole niti ne zaustavljaju.
Citiraj:
Autor yedwy
I onda ti rvatski poduzetnik (ili tatin sin istoga) koji je prijavio cca 500kn poreza prošle godine (firma, jahta, mlaznjak i auti su na raznu rodbinu) uleti u auto sa 230 km/h sa brabusom i ubije ti familiju i za to dobije 3mj uvjetno i 6mj bez vozačke...
Jedino rješenje - treba kupit Hummera, tako da kad se zaleti u tebe da ostane samo naljepnica na vratima od njega i brabusa... 
|
Samo H1 ili tamić...
Citiraj:
Autor Baja 001
Nemoj  mi protiv Brabusa!
Ma taj 23h zakon je glup, jer tjera da se ide vanka prije 23 a vraća u jutro, pa je katastrofa još veća!
Isto tako iskustvo... u jebote glupi zakona!
A zakon od 105KS (mislim da je ~100ks) to znači da ja nemogu vozit Passata (kojeg vozim) od 130 ks, a mogu Swifta od 105ks i 800kg. Jebote da se zalipim sa Swiftom nebi me lopatom skupili 
|
Tog zakona kod nas nema. Dakle možeš voziti i neku briju od 400-500 konja i neće ti ništa.
Najjače što sam ja vozio je bila Honda Acord, nešto oko 230 konja.
Citiraj:
Autor John Creasy
To je zato da te ne boli guza..... 
|
Vidi se da nemaš iskustva...
Inače kod nas ima zvanje "početnik", ali nigdje nije definisano ko je početnik. Navodno su to oni koji imaju vozačku dozvolu manje od 2 godine. Ali isto tako po članu 165. zakona o bezbjednosti saobraćaja u BIH se navodi da početnik smije voziti iza 23:00 samo uz prisustvo osobe starije od 25 godina. Za tu osobu u pratnji ne pise da mora imati vozačku dozvolu, dakle možeš voziti sa bilo kim ko je stariji od 25 godina.
Kod vas su uvedene privremene vozačke dozvole za početnike. Kod nas toga nema. Moja važi 10 godina.
U zakonu piše da početnici moraju ima P naljepnicu na automobilu. Nije mi jasna svrha te naljepnice. Kako ona može pomoći početniku ili nekom drugom učesniku u saobraćaju??? Čisti debilitet.
Kao što sam gore napisao kod nas nema ni ograničenja konjskih snaga. Dakle možete voziti bilo šta, što je i logično. Jer zamislite da se zaposlite u nekoj firmi koja se bavi transportom. Zaposlite se na mjestu vozača. Vozite kamion koji ima 300-400 konja i zaustavi vas policija i eto sranja zbog zakona, a vi ne možete voziti brže od 70-80 kmh bez obzira što imate 400 konja pod svojim nogama.
Ja sam platio već jednom 50KM kazne (200 kn) za vožnju iza 23:00. Poslije svirke smo pokupili opremu i krenuli kući i zaustavio me Jasmin (gore sam ga spominjao) i napiše mi kaznu. Sa mnom je u autu bio momak koji ima vozačku dovolu duže od 4 godine i u tom trenutku je imao 24 godine i 7 mjeseci zivota. Naravno o načinu na koji meje dotični zauistavio ne treba ni pričati. Iskače sa trotoara ko indijanac i na brzinu vadi lizalo iz džepa i maše njim. Dok je pričao samnom pušio je cigaru, nije imao pločicu sa imenom i przimenom (kod nas je to obavezno), i tako dalje i tako dalje.