Bas me zanima dali ima jos netko osim mene koji je s klasicnim (zracnim) hladjenjem uspijeva hladiti Athlona 1GHz i vise na manje od 60°C.
Naime, smatram da su testovi hladnjaka u zadnja dva BUGa pomalo blesavi, jer umijesto da se pomogne korisnicima da si sloze pristojno (i ne preskupo) hladjenje, BUGovci uglavnom pljuju po AMD-u.
Moj Athlon 1,2GHz (12x100@9x133) za sada nije dozivio temperature vece od 53°C, dok je bez opterecenja na 29-33°C (trenutno 32°C). Hladnjak je GlobalWin FOP 32-1 (aluminijski hladnjak - poveci, s 6cm ventilatorom - 4400/min), a na kucistu imam 4 x 8cm ventilatora - vulgaris (dva izbacuju, a dva ubacuju zrak). Eh da, BigTower je u pitanju, ali smatram da bi se isti efekat postigao i na malo boljem MidiToweru.
Tokom ljeta temp je bila do 53°C pod punim opterecenjem, a oko 30-35°C neopterecen. Prostoija nije klimatizirana, ljeti je paklenski vruce, buka i nije bila velika (Pioneer-ov 105S DVD-ROM je sve bez ikakvih problema nadglasao prilikom citanja medija).
Krajem ljeta zamijenio sam jedan 8cm s 12cm ventilatorem na ubacivanju zraka, ali nije znacajno pridonio ukupnom dojmu, iako u zadnjih mjesec-dva temp pod punim opterecenjem uglavnom ne prelazi 44°C, ali je nivo buke neso porasao, ne znacajno. DVD je i dalje najglasniji.
Cijena?
GlobalWin FOP 32-1 - oko 180kn u Autronicu
8cm ventilatori - vulgaris - svaki po oko 35-45 kn
12cm ventilator - oko 130kn u Chipoteci, ali nije opravdao svoju cijenu
Eh, sad, nije finta samo u kolicini ventilatora, vec i o njihovom medjusobnom razmijestaju. Treba paziti da jedan drugom ne kradu zrak, posebno da ventilatoru na hladnjaku niti jedan drugi ventilator ne krade zrak, sto se rijesava s komadicem kartona i nekoliko sarafa. Zaista nije ni cudno da sam svoje racunalo slagao tri popodneva prije nego sam ga prvi put pokrenuo, ali to je krivnja jeftinog kucista bez predvidjenih mjesta za ventilatore.
Molio bih da mi se jave svi ciji Athlon 1GHz i vise pod punim opterecenjem ne prelaze 60°C, ono, zanima me koliko nas je jer siguran sam da nisam jedini.