View Single Post
Staro 26.05.2008., 15:03   #259
incorrupt
Registered User

Datum registracije: May 2008
raid 0 vs raid 5

pozdrav,

trebao bi malu pomoc.
uzimam wd raptor 150gb, dijelim ga na dvije particije. prva particija winxp os (za opcenitu uporabu), druga particija winxp os (za audio editing).

takoder uzimam dva ili tri hdd-a seagate 500gb 32mb cache (*320AS) te ih namjeravam koristiti za opcenitu pohranu podataka (neki filmovi, serije, nista bitno) te ogromne sample library-e i instrumente za muziku. buduci aplikacija u kojoj radim muziku jos nije 64 bitna, ne mogu iskoristiti punih 4gb memorije. stoga mi je stream sa hdd-a bitan i citanje sa diska bi trebalo biti vrlo brzo. pisanje na hdd mogu obavljati na raptoru i backup muzike raditi na seagate-ovima. maticna ploca je asus p5k pro (ICH9R). pitanje je, kupiti dva seagate-a i postaviti raid 0 ili kupiti 3 seagate-a i postaviti raid 5?

interesiraju me performanse citanja podataka izmedu raid 0 i raid 5 na tom raid kontroleru asus maticne ploce.

raid 5 mi je privlacna solucija (unatoc tome sto gubim 33% prostora), no ukoliko gubim mnogo na performansama odlucio bi se na raid 0 bez obzira na gubitak podataka (buduci instrumente i library-e mogu nanovo instalirati u slucaju kvara jednog od hdd-a) dok bi backup muzike radio na nekom zasad nespomenutom i ne bitnom hdd-u.

sto bi mi preporucili i sto mislite o dizajnu komponenti (operativni sistemi na raptor, podaci na seagate).

unaprijed hvala.
incorrupt je offline   Reply With Quote