Citiraj:

Autor  Wolverine

@Quantum 
vjerojatno misliš na masu ili težinu a ne na težište coolera (težište = centar mase) 

| 

Zapravo sam mislio baš na težište. Uza sve ostale uvjete nepromijenjene, jedno je 1 kg mase imati na konzoli dužine 1 metar, nego na 10 cm, jer, baš kao što kažeš, centar mase je u drugom slučaju puno bliži vertikalnom osloncu, pa je opterećenje manje.
Pogledaj ovaj toranj od Ultre 120 (930 g) i Ninju (580 g, ali je puno kompaktnija i niža). Htio sam reći da su i jednake mase, sila na krak kod Ultre je puno veća, nego kod Ninje, a to mi je nekako zabrinjavajuće, pogotovo s obzirom da, recimo Ultra, nije čitavom svojom bazom na osloncu, već je opterećenje na četiri rupe.
	Citiraj:

dalje kako još nikome ali baš nikome na LGA775 pločama cooler nije slomio ploču nemaš se što brinuti, nisu oni napravljeni jučer i to bez ikakvog testiranja 

ako pogledaš npr sam stock cooler pošteno napne i izvije PCB ploče

| 

Naravno, to je i meni zdrav razum govorio, ali vaše iskustvo je ovdje daleko veće. Zato i pitam da čujem, da li ima problema s tim coolerima, jer možda postoje neki trikovi i cake zanata.
	Citiraj:

ne vidim čemu forsat pasivno hlađenje kad imaš velik izbor tihih i učinkovitih aktivnih coolera 

Također cooler se ne vješa samo na ploču nego postoji i backplate koji opterećenje prenosi na veću površinu, dakle nema nikakve opasnosti od lomljenja

| 

Što se tiče pasivnog coolera, pa kako god okreneš, tiši je i od najtišeg aktivnog fana 

A koliko shvaćam, Ultra dolazi bez coolera, pa sam mislio uzet Scythe S-Flexa (kojeg kod nas nisam našao),i Nexusa (također nema) ili Noctuu (isto nema), tako da sam izbor sveo na Arctic Coolingov 92 mm PWM fan, za kojeg su recenzije dosta šture, ali i povoljne. Ne znam ima li tko iskustva s njim?
Što se tiče backplatea, to nisam primijetio kod Ultre, ima li to tamo? Vidio sam da moraš skinuti Crazy Cool kod Gigabytea da bi baratao sa većim coolerima, ali nisam znao da i sam cooler ima svoj backplate. To će umanjiti mnoge strahove 
	Citiraj:

| 

eventualno si se nekaj može desit su s939 i AM2 lotes-i na kojima koliko čujem znaju puknut kvačice ak je plastika nekvalitetna no ako se cooler montira direktno na ploču tu nemaš straha.

| 

Dakle, na LGA755 nema takvih problema?
	Citiraj:

| 

Također OC i pasivno hlađenje zaboravi ako misliš imat normalne temperature i ne znam odakle ti 33W TDP za Wolfdale jezgru.... to su jezgre sa 65W TDP-om

| 

Ja sam se također šokirao.
Evo tablice:
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu..._11.html#sect0

Citiraj:

OC (podizanje takta) sam po sebi jako malo utjeće na zagrijavanje 
 tu je više faktor radni napon

| 

Hm, to nisam znao. Dakle, ti napon dižeš da bi pojačao snagu signala i pročistio ga - ali, pošto je množitelj procesora zalockan, ima li smisla dizati voltažu na E8400?