View Single Post
Staro 26.05.2008., 08:03   #570
Quantum
Make it so

Quantum's Avatar

Datum registracije: May 2008
Pozdrav cijeloj ekipi, evo da se i ja nakon lurkanja regnem i javim.

U procesu sam slaganja nove konfe za sebe i jedna stvar me već duže vremena kopka, a na forumu baš i nisam mogao pronaći što me zanima.

Naime, ideja nove konfe bi bila primarno tišina (dakle, što niža moguća buka), ali da se očuva overclockerski potencijal što je više moguće.

Jedna od ključnih stvari koja me ovdje zabrinjava je masa CPU coolera, tj. njegovo težište koje očito opterećuje ploču na nezdrav način.

Ploča bi bila već opjevana Gigabyte-X48-DQ6, CPU bi bio E8400, a cooler sam mislio uzeti Scythe Mini Ninja (http://www.silentpcreview.com/article754-page1.html). Na cooler bi još došao Arctic Cooling 92 mm PWM fan (koliko sam čuo, dosta je tih i učinkovit) kojeg bi smjestio bočno (istočno). Naravno, ako je ikako moguće, izbjegao bih CPU fan i ostavio pasivno [COLOR=#018D25 ! important]hlađenje[/COLOR] (disipacija stock CPU-a je 33 W, to ne bi smio biti problem za ohladiti, ali se postavlja pitanje kako se disipacija penje sa clockanjem? Linearno? Eksponencijalno? Faktorijelno? )

Ipak, vrag mi ne da mira i gledam ove monstruozne Thermalrightove i Scytheove nebodere i....cijena nije baš preveć različita od Ninje, ali masa i visina tih monstruma jest. Rado bih ubo jednu Ultru 120 (ili Mugena), ali me zaista strah kako će taj toranj biti poguban po [COLOR=#018D25 ! important]zdravlje[/COLOR] moje ploče, a ne znam kako bih distribuirao opterećenje po kućištu (špagice pričvršćene na kućište)?

Zaboga, to je skoro kilogram metala koji na dugačku konzolu opterećuje MBO, to mi se čini kao [COLOR=#018D25 ! important]igranje[/COLOR] s vatrom! Jel to nešto čega se treba bojati ili...?

Bio bih zahvalan na svakom razmišljanju ili savjetu koji imate.

Hvala